Liu Bei

Izvor: Wikipedija
Liu Bei

Liu Bei (161 – 21. lipnja 223)[1] znan i kao Liu Xuande, bio je kineski vojskovođa, gospodar rata, a kasnije i osnivač te prvi car države Shu Han, jednog od Tri kraljevstva. Iako se relativno kasno upustio u borbu za vlast sa svojim suparnicima, te iako je u usporedbi s njima oskudijevao u materijalnim resursima i društvenom statusu, odnosno pretrpio niz poraza u krvavom građanskom ratu, Liu je na kraju uspio stvoriti vlastito kraljevstvo koje je na svom vrhuncu sadržavalo teritorije današnjih provincija Sichuan, Guizhou i Hunan, te dijelove Hubeija i Gansua.

U kineskoj popularnoj kulturi je Liu Bei, zahvaljujući Luo Guanzhongu i njegovom romanu Romansa Tri kraljevstva stekao reputaciju koja odgovara idealu benevolentnog, humanog vladara koji brine za svoje podanike i koji bira najbolje moguće savjetnike. Njegov fiktivni lik se smatra savršenim primjerom vladara konfucijanskih moralnih vrijednosti. Moderni povjesničari, međutim, drže da je Liu Bei u stvarnosti, usprkos formalnog promicanja konfucijanstva, bio sljedbenik totalitarne i makijavelističke filozofije kineskog legalizma.

Posljednja supruga mu je bila Carica Wu (Zhaolie).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. de Crespigny, Rafe. 2007. A biographical dictionary of Later Han to the Three Kingdoms (23–220 AD). Brill. str. 478. ISBN 978-90-04-15605-0

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Liu Bei