Livia Puljak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Livia Puljak (Split, 25. listopada 1977.) hrvatska je znanstvenica i redovita profesorica Hrvatskog katoličkog sveučilišta.

Životopis[uredi VE | uredi]

Rođena je 25. listopada 1977. u Splitu. Diplomirala na Medicinskom fakultetu u Splitu 2002. godine. Trogodišnje postdoktorsko usavršavanje obavila je u Sjedinjenim Američkim Državama, na University of Colorado Health Sciences Center, Denver, Colorado i na University of Texas Southwestern Medical Center, Dallas, Teksas. Doktorirala je 2008. na Medicinskom fakultetu u Splitu gdje je od 2007. do 2018. radila na Katedri za histologiju i embriologiju. Od 2018. godine je redovita profesorica na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Za vrijeme studija osnovala je splitsku podružnicu studentske udruge CroMSIC, u Dallasu je utemeljila udrugu postdoktoranada,[1] a nakon povratka u Hrvatsku pokrenula je hrvatski ogranak Cochrane kolaboracije[2] te bila prva direktorica Hrvatskog Cochranea. Od 2010. do 2011. bila je prodekanica za znanost Medicinskog fakulteta u Splitu. Zamjenica je voditelja doktorskog studija Translacijska istraživanja u biomedicini Medicinskog fakulteta u Splitu.

Popularizacija znanosti[uredi VE | uredi]

Voditeljica je edukacije u Hrvatskom Cochraneu. Sudjelovala je u organizaciji i aktivnostima Festivala znanosti, Noći istraživača i Tjedna mozga. U okviru projekta popularizacije znanosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske (MZOS) prevela je knjigu Gdje su dokazi? koja je objavljena u ožujku 2014. godine u nakladi Profila. Urednica je neprofitnog edukativnog portala Dokazi u medicini, koji je u okviru drugog projekta popularizacije znanosti MZOS-a pokrenula 2014. godine, a na kojem skupina liječnika i znanstvenika volonterski odgovara na pitanja građana o djelotvornosti i sigurnosti alternativnih terapija korištenjem najboljih dokaza u medicini. Od 2013. godine vodi projekt prevođenja sažetaka Cochrane sustavnih pregleda na hrvatski jezik. Za svoj doprinos razvoju medicine utemeljene na dokazima dobila je 2017. godine nagradu Chris Silagy Prize od Cochranea.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Puljak L, Sharif WD. Postdocs' perceptions of work environment and career prospects at the US academic institution. Research Evaluation. 2009.; 18(5): 411-415. (engl.)
  2. Puljak L, Rako D. Branch of The Cochrane Collaboration founded in Croatia. Acta Medica Academica. 2009.; 38: 51-54. (engl.)

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]