Ljekoviti neven

Izvor: Wikipedija
Ovo je glavno značenje pojma Ljekoviti neven. Za druga značenja pogledajte Ljekoviti neven (razdvojba).
Ljekoviti neven
Neven (Calendula officinalis)
Neven (Calendula officinalis)
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Asterales
Porodica: Asteraceae
Tribus: Calenduleae
Rod: Calendula
Vrsta: C. officinalis
Dvojno ime
Calendula officinalis
L.
Baze podataka

Flora Croatica

Ljekoviti neven (vrtni neven, kalendula, lat. Calendula officinalis), jednogodišnja ili rjeđe dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice glavočika, visine od 30 do 50 cm, razgranate, uspravne i dlakave stabljike, dlakavih i duguljastih listova, glavice od tamnožute do narančaste boje.

Neven u cvijetu
Neven cvijet, 3 reda latica
Neven, višestruki redovi latica

Karakteristike nevena[uredi | uredi kôd]

Zavisno od varijacije, cvjetna kruna može imati jedan do nekoliko redova latica. Zavisno od regije, cvjeta od ranog proljeća do kasne jeseni. U primorskim i toplijim krajevima može cvjetati tokom cijele godine. Calendula officinalis je jednogodišnja biljka, naraste do 0,6 m, dok prosjek iznosi 0,5 m.

Upotreba[uredi | uredi kôd]

Primjena nevena u terapijske svrhe poznata je još od Starog Egipta, odakle se proširila u Europu. Pored upotrebe u ljekovite svrhe, neven se može koristiti i za ishranu i kao prirodna boja u industriji hrane i kozmetici. Listovi se mogu jesti sviježi kao dodatak salatama. Bogati su vitaminima i mineralima i po sastavu slični maslačku. Svježe cvjetne latice isto mogu biti dodatak salatama. Osušene latice imaju snažniji i koncentriraniji okus i mogu se koristiti kao začin u juhama i kolačima. Latice sadrže značajne količine vitamina A i C. Koristi se za liječenje bolesti kože, a upotrebljava se i kao začin.

Upotreba u medicini[uredi | uredi kôd]

Neven je priznat kao službena ljekovita biljka u nekoliko svjetskih farmakopeja.[1][2] Indikacije: Ciroza jetre, hepatitis,[3] holecistitis, kongestija jetre, žutica, oligurija, čir želuca i dvanaesnika, skrofuloza, menstrualne tegobe u prelaznom periodu, kolpitis, proktitis i paraproktitis. Rak (materice i želuca).

Upotreba u pučkoj medicini[uredi | uredi kôd]

Neven se češće koristi u pučkoj nego u modernoj medicini. Koristi se za čišćenje i ispiranje rana, čireva i opeklina. Primjenjuje se i kod problema želuca, crijeva i žučnog mjehura. Može se koristiti protiv zatvora stolice, žutice, za želučane i crijevne bolesti, a posebno kod čireva na želucu i crijevima. Nevenova krema se koristi za vanjsku upotrebu kod rana, čireva, osipa, otečenih žlijezda, guta i krasti. Nevenova mast s kozjim maslacem po narodnoj medicini liječi zloćudne čireve i otekla mjesta, zagnojene rane koje teško zarastaju. Oblozi od mlakog nevenovog čaja poboljšavaju vid. Prema literaturi ruske narodne medicine,[4] čaj od cvijeta nevena[5] koristi se kod krvarenja iz maternice i za bolesti jetre, slezene, problema u želucu, i rahitisa.

Sastav sjemenki[uredi | uredi kôd]

Makroelementi(mg/g) kalij 15,80,kalcij 2,60,magnezij2,70,željezo 0,04.Mikroelementi(mkg/g)mangan 0,04,bakar 0,53,cink 0,39,krom 0,03,narij0,28,selen34,20,nikl 9,11,stroncij 0,02,olovo 0,04,jod 0,60,bor 55,20.[6]

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

  • Wilfort,R., Ljekovito bilje i njegova upotreba,Zagreb 1974.
  • Dr. Enes Hasanagić, Ljekovito bilje i jetra, Svjetlost, Sarajevo, 1984.
  • Igor Vilevich Zevin, A Russian Herbal: Traditional Remedies for Health and Healing,Rochester 1996.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. B.P.C. (1923), Brit, Herb. Pharm (1983).,
  2. Njemačka Komisija E: The Complete German Commission E Monographs,1988. Američko izdanje. Str 100.,
  3. Neven ciroza jetre i hepatitis
  4. A Russian Herbal: Traditional Remedies for Health and Healing, Igor Vilevich Zevin. str.46
  5. Čaj od cvijeta nevenaArhivirana inačica izvorne stranice od 2. travnja 2015. (Wayback Machine),
  6. Grupa autora: Počemu rastenija lečat,Moskva 1989.,str.234

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Neven
Wikivrste imaju podatke o taksonu Nevenu