Loganova malina

Izvor: Wikipedija
Loganova malina
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Red: Rosales
Porodica: Rosaceae
Rod: Rubus
Vrsta: R. loganobaccus
Dvojno ime
Rubus loganobaccus
L.H. Bailey

Loganova malina (lat. Rubus loganobaccus) je hibrid nastao križanjem kupine i maline.

Opis[uredi | uredi kôd]

Loganova malina nema gotovo nikakvih posebnih zahtjeva što se tiče klime i staništa, osim što joj je potrebno vrlo sunčano stanište s malo sjene. Otporna je na mraz i mnoge bolesti. Cvijeta u srpnju. Plod sazrijeva u kolovozu i rujnu. Zreo je za branje kad dobije ljubičastu boju i promjera je oko 3-4 cm. Plod je mek i sočan, te ima kiselkast okus. Zbog posebne arome su pogodni za pripravljanje sokova, marmelada i želea.

Podrijetlo[uredi | uredi kôd]

Loganova malina nastala je između 1880. i 1881. u Santa Cruzu, Kalifornija. Stvorio ju je američki sudac James Harvey Logan. U međuvremenu je u SAD-u križanac postao vrlo značajan u trgovini voćem. Osim u SAD-u Loganova malina se uzgaja u Engleskoj, Danskoj i Nizozemskoj.

Križanjima Loganove maline s običnom malinom dobivene su Laxtonova i Boysenova malina, a križanjem s kupinom stvorena jeYoungova malina. U SAD-u su stvorene još mnoge hibridne vrste. One su vrlo osjetljive na hladnoću, posebno na mraz, pa nisu prikladne za uzgoj u uvjetima oštre kontinentalne klime. Zbog toga ni u budućnosti u Europi vjerojatno neće imati neko veće privredno značenje.

Izvori[uredi | uredi kôd]