Lovorvišnja

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Lovorvišnja
Grm lovorvišnje u cvatu
Grm lovorvišnje u cvatu
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Rosales
Porodica: Rosaceae
Rod: Prunus
Vrsta: P. laurocerasus
Dvojno ime
Prunus laurocerasus
L.

Lovorvišnja (zelenčica, zelenče, lovor trešnja, lat. Prunus laurocerasus) je otporan zimzeleni grm iz porodice ružovki (Rosaceae), visine i širine do 1,5 m. Listovi su uski i dugi 10 cm, glatki, tamnozeleni. Sitni bijeli cvjetovi pojavljuju se na dugim drškama. Sadi se kao živa ograda, ali i pojedinačno. Ako se formira kao živa ograda treba imati na umu da se uslijed redovnog obrezivanja vjerojatno neće nikada pojaviti cvjetovi na živici lovor višnje. Interesantno je i da lovorvišnja ne pripada porodici lovorovki (lauraceae), već ružama (pobliže, rodu prunus).

Svi djelovi biljke su otrovni, sadrže amigdalin koji se razgrađuje u cijanovodičnu kiselinu, daje miris po bademima, a trovanje njom izaziva povraćanje, lupanje srca, gušenje i smrt. Tolksičnim glikozidima u lišću štiti se od biljoždera.[1]

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

Grlić,Lj. Samoniklo jestivo bilje,Zagreb 1980.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

http://www.pfaf.org/user/Plant.aspx?LatinName=Prunus+laurocerasus

Izvori[uredi | uredi kôd]

Emoji u1f331.svg    Molimo pročitajte kojih se temeljnih pravila kod branja i pripravljanja manje poznatih biljaka treba pridržavati i upozorenje o korištenju Wikipedije na vlastitu odgovornost.
Ne berite i ne konzumirajte samoniklo bilje bez savjeta stručnjaka i ne provodite liječenje bez konzultiranja liječnika!