Lucha libre

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Lucha libre (španjolski izgovor: [ˈlut͡ʃa ɾliβɾe], čitaj: luča libre; što znači "slobodno hrvanje"[1] ili doslovno prevedeno kao "slobodna borba") je izraz koji se u Meksiku koristi za profesionalno hrvanje. Od svog uvođenja u Meksiko početkom 20. stoljeća, razvio se u jedinstven oblik žanra kojeg karakteriziraju šarene maske, brze sekvence držanja i razni manevri, kao i leteće, od kojih su neki usvojeni u SAD-u i drugdje. Nošenje maski razvilo je posebno značenje, a ponekad održavaju mečeve u kojima gubitnik mora trajno ukloniti svoju masku, što je ulog s visokim stupnjem privržene težine. Tag-Team je posebno rasprostranjen u Lucha Libre, često budu u timu od tri hrvača, pod nazivom trio.

Iako se izraz danas odnosi isključivo na profesionalno hrvanje, izvorno je korišten u istom stilu kao u američkom i engleskim pojmu "slobodno hrvanje"[2][3][4] [koji se odnosi na amatersko hrvanje bez ograničenja grčko-rimskim stilom.

Lucha libre hrvači su poznati kao luchadores (jedan luchador u prijevodu znači "hrvač"). Oni obično dolaze iz profesionalne hrvačke obitelji koje formiraju vlastito stabilnu ekipu. Jedna takva linija integrirana u profesionalnu hrvačku scenu Sjedinjenih Država je Los Guerreros.

Lucha libre postala je posuđenica u engleskom jeziku koji zu zabilježili timskim imenima kao što su Los Luchadores, ¡Mucha Lucha!, Lucha Meksiko i Nacho Libre. Lucha libre se također pojavljuje se i u drugim pop kulturama, kao što su reklame: kanadski, mobilni operater Telusov Koodo Mobile Post Paid je koristio nacrtanog lika "luchadora" kao maskotu te tvrtke.

Lucha libre patrimonio cultural.jpg

21. srpnja 2018. godine, Meksički Lucha libre nazvana je nematerijalnom kulturnom baštinom Mexico Cityja.[5]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Lucha libre – Definition of lucha libre in English by Oxford Dictionaries (engleski). Oxford Dictionaries – English pristupljeno 3. srpnja 2019.
  2. Lucha Libre Facts (engleski). Artipot (5. svibnja 2012.) Arhivirano s izvorne stranice 22. kolovoza 2017., pristupljeno 3. srpnja 2019.
  3. "Lucha libre in the US: The wrestler who taunts Latino fans", BBC News Online, objavljeno 10. prosinca 2011. pristupljeno 28. travnja 2017. (engleski) Arhivirano s izvorne stranice 27. ožujka 2017.
  4. Masked Wrestlers Practice ‘Lucha Libre’ in the Bronx (engleski). Voices of NY (21. veljače 2014.) Arhivirano s izvorne stranice 22. kolovoza 2017., pristupljeno 3. srpnja 2019.
  5. Nombran a la lucha libre como Patrimonio cultural intangible de la CDMX (španjolski). El Universal (21. srpnja 2019.) pristupljeno 3. srpnja 2019.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Lucha libre