Luiza Bouharaoua

Izvor: Wikipedija
Luiza Bouharaoua

Puno ime Luiza Bouharaoua
Rođenje 1. ožujka 1985.
Nacionalnost Hrvatica
Književne vrste kratka proza, poezija
Portal o životopisima

Luiza Bouharaoua (Split, 1985.) književnica i prevoditeljica. Diplomirala je kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Splitu. Osnivačica je i koordinatorica organizacije Skribonauti, gdje osmišljava i provodi književne i umjetničke programe za zatvorenike/ice u zatvorima i kaznionicama diljem Hrvatske. Članica je feminističkog kolektiva fAKTIV.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Upisala je kroatistiku i anglistiku na Filozofskom fakultetu u Splitu. Godine 2011. osnovala je udrugu za promicanje književnosti i kulture Skribonauti u kojoj radi i danas.[1] Vodi čitalački klub i radionicu kreativnog pisanja sa zatvorenicama u Kaznionici u Požegi te filmski program Kino Sloboda sa zatvorenicama u Kaznionici u Požegi i zatvorenicima u Kaznionici u Lipovici-Popovači. Jedna je od direktorica festivala Zgodne žene spašavaju stvar. Producirala je dokumentarni omnibus Slobodni vikend i kratki dokumentarni film Pravo na rad.[2] Ujedno je urednica časopisa The Split Mind[3] i članica feminističkog kolektiva fAKTIV.

Profesionalni rad i nagrade[uredi | uredi kôd]

Jesmo li to bili mi zbirka objavljena u izdavačkoj kući Jesenski i Turk (2019.) nagrađena je nagradom Prozak za najbolji neobjavljeni rukopis autora/ice do 35 godina 2017. godine.[4] Nakon što je objavljena, zbirka je dobila nagradu za mlade autore Slavić za najbolji autorski knjigom objavljeni prvijenac u 2019. godini i književnu nagradu Edo Budiša.[5][6] Kratke priče objavila je u časopisima The Split Mind, Fantom Slobode i na portalu Kritična masa.[6] Uvrštena je u regionalni zbornik Izvan koridora – najbolja kratka priča (VBZ, 2011.) i antologiju hrvatske mlade proze Bez vrata, bez kucanja (Sandorf, 2012.). Dobitnica je regionalne nagrade za kratku priču Ulaznica (2017.)[7]

Popis djela[uredi | uredi kôd]

Jesmo li to bili mi[uredi | uredi kôd]

Jesmo li to bili mi generacijska je proza usredotočena na intimu sazrijevanja mladih ljudi, rođenih sredinom 80-ih u Dalmaciji, koji počinju otkrivati svijet baš kad se on krene raspadati. U svojem traganju za intenzitetom i stabilnošću odnosa, konačno, za ultimativnom ljubavlju, likovi se suočavaju s iskustvom homofobije (Snjegovi), virtualnog zaljubljivanja i online zabluda (Binarni kod), ljubavnih afera (Dvotračna sreća), s problematikom ljubavne veze s prijateljem i spašavanja prijateljstva nakon njenog raspada (Međuvrijeme, Binarni kod), s nesigurnošću identiteta i ključnih egzistencijalnih odluka, s neuspjehom, odbacivanjem i gubitkom, grizodušjem i sa strahom.[8]

Nastavi priču[uredi | uredi kôd]

Nastavi priču je zbirka 12 priča nastala na temelju fragmenata s radionica sa zatvorenicama koje je organizacija Skribonauti provodila u Kaznionici u Požegi 2018. godine. Bouharaoua je u ovom sudjelovala ne samo kao jedna od spisateljica, već i kao voditeljica radionica i mentorica, a ovaj projekt Skribonauta dobio je i nagradu za društvenu inovaciju SozialMarie za 2021. godinu.[9]

Popis nagrada[uredi | uredi kôd]

  • Nagrada Prozak (2017.) za Jesmo li to bili mi
  • Regionalna nagrada (2017.) za kratku priču Ulaznica
  • Nagrada za mlade autore Slavić (2019.) za Jesmo li to bili mi

Intervjui i osvrti[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Skribonauti – Skribonauti promoviraju i potiču kulturu, umjetničku produkciju i neformalno učenje među marginaliziranim skupinama. Pristupljeno 25. travnja 2021.
  2. Luiza Bouharaoua: Potomak sam Dalmatinki koje prkose okolnostima. Portal Novosti. Pristupljeno 25. travnja 2021.
  3. Luiza Bouharaoua. Festival europske kratke priče. 23. rujna 2020. Pristupljeno 25. travnja 2021.
  4. Slobodna Dalmacija - Splitska spisateljica Luiza Bouharaoua na 'Bookvici' predstavlja nagrađenu knjigu 'Jesmo li to bili mi' o zaglavljenima i izgubljenima između svakodnevice i snova. slobodnadalmacija.hr. 7. studenoga 2019. Pristupljeno 25. travnja 2021.
  5. Varaždinski.hr. U Varaždin dolazi mlada hrvatska književna zvijezda Luiza Bouharaoua. Varazdinski.hr. Pristupljeno 25. travnja 2021.
  6. a b Istarsku književnu nagradu 'Edo Budiša' osvojila Luiza Bouharaoua. mvinfo.hr. Pristupljeno 25. travnja 2021.
  7. Luiza Bouharaoua. magazin.fraktura.hr. 28. kolovoza 2020. Pristupljeno 25. travnja 2021.
  8. Luiza Bouharaoua : Jesmo li to bili mi. mvinfo.hr. Pristupljeno 25. travnja 2021.
  9. Nastavi priču. SozialMarie. Pristupljeno 4. listopada 2021.