Luj IV. od Chinyja

Izvor: Wikipedija

Grof Luj IV. (francuski: Louis IV; nakon 1173. — 7. listopada 1226.) bio je grof Chinyja u današnjoj Belgiji; posljednji grof prve dinastije grofova Chinyja.[1] Nije imao sinova te ga je naslijedila najstarija kći.

Biografija[uredi | uredi kôd]

Grof Luj je rođen nakon 1173. godine. Roditelji su mu bili grof Luj III. i njegova supruga Sofija, koja je imala još dvojicu muževa. Luj IV. je naslijedio svojeg oca 1189.; te je godine njegov otac umro u Beogradu.

U trenutku smrti oca, Luj je bio veoma mlad te je njegova majka upravljala Chinyjem, a pomagao joj je Lujev stric, lord Thierry.

Luj je oženio Matildu od Avesnesa, koja je bila udovica Nikole IV. od Rumignyja (umro 1205.).[2] Matilda je bila kći Jakova od Avesnesa i njegove žene, Adeline de Guise. Najstarije dijete Matilde i Luja bila je grofica Ivana od Chinyja, očeva nasljednica; drugo dijete im je bila Agneza,[3] supruga Ivana od Rethela. (Luj je možda imao i kćer Izabelu.)

Luja je naslijedila Ivana; njezin je muž bio Arnold IV. od Loona.

Izvori i bilješke[uredi | uredi kôd]

  1. Arlette Laret-Kayser, Entre Bar et Luxembourg : Le Comté de Chiny des Origines à 1300, Bruxelles (Crédit Communal, Collection Histoire), 1986.
  2. NICOLAS de Rumigny
  3. Balduinus de Avennis Genealogia: "...secunda filia comitis de Chini et Machtildis filiæ Jacobi Avesnensis..."