Luksemburgizam

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Luksemburgizam (eng. Luxemburgism ) je posebna revolucionarna teorija marksizma i komunizma koju je zagovarala Rosa Luxemburg. Prema M. K. Dziewanowskom ovo ime su stvorili boljševički vođe odbacivajući devijacije lenjinizma u naučavanju Rose Luxemburg i njeznih sljedbenika. Ovaj naziv je bio prihvaćen od Rosinih sljedbenika.

Luksemburgizam je interpretacija marksizma, dok podržava Rusku revoluciju[1], kritizira politiku Lenjina i Trockog[2]; Rosa Luxemburg nije prihvatila koncept demokratskog centralizma kao zamjenu za demokraciju.[3]

Još jedan od temelja luksemburgizma je protivljenje lenjinističkoj ideji prava naroda na samoodređenje, te tu teoriju kritizira kao buržoasku, nacionalističku te u krajnjoj liniji kontraproduktivnu jer u praksi razdvaja proletarijat stvaranjem nacionalnih država i, posljedično, granica.[4]

Politički stavovi Rose Luxemburg su u godinama nakon njene smrti imali velik utjecaj na stvaranje teorije lijevog komunizma, posebice u Njemačkoj i Italiji.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. http://www.marxists.org/archive/luxemburg/1918/russian-revolution/index.htm
  2. http://www.marxists.org/archive/luxemburg/1918/09/11.htm
  3. http://www.marxists.org/archive/luxemburg/1904/questions-rsd/index.htm
  4. http://www.marxists.org/archive/luxemburg/1909/national-question/index.htm

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]Society.svg Nedovršeni članak Luksemburgizam koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.