Luksemburgizam

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Luxemburgizam (eng. Luxemburgism ) je posebna revolucionarna teorija marksizma i demokratskog socijalizma koju je zagovarala Rosa Luxemburg.

Luxemburgizam je interpretacija marksizma koja podržava radničku revoluciju uz postojanje političke demokratije. Oštro kritikuje politiku boljševizma, Lenjina i Trockog. Roza Luksemburg nije prihvatila koncept jednopartijskog sistema kao zamenu za političku demokratiju, jer prema njoj radnička revolucija podrazumeva postojanje političke demokratije.

Roza Luksemburg je insistirala na socijalističkoj demokratiji:

"Sloboda samo za pristalice vlade, samo za članove jedne stranke - koliko god da je brojna - to uopšte nije sloboda. Sloboda je uvek i isključivo sloboda za onoga koji misli drugačije. Ne zbog bilo kakvog fanatičnog koncepta "pravde", već zato što sve što je poučno, zdravo i pročišćavajuće u političkoj slobodi zavisi od ove suštinske karakteristike, a njegova efikasnost nestaje kada "sloboda" postane posebna privilegija. (...) Ali socijalistička demokratija nije nešto što započinje samo u obećanoj zemlji, nakon što su temelji socijalističke ekonomije stvoreni; ona (demokratija) ne dolazi kao neka vrsta božićnog poklona za dostojanstvene ljude koji su, u međuvremenu, lojalno podržavali gomilu socijalističkih diktatora. Socijalistička demokratija počinje istovremeno sa početkom uništavanja klasne vladavine i izgradnje socijalizma."[1]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. The Russian Revolution, http://www.marxists.org/archive/luxemburg/1918/russian-revolution/ch06.htm

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]Society.svg Nedovršeni članak Luksemburgizam koji govori o politici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.