M18 Hellcat

Izvor: Wikipedija
M18 Hellcat
[opis]
Namjena Lovac tenkova
Zemlja porijekla Flag of the United States.svg SAD
Svojstva
Dužina 6,68 s topom
5,28 m bez topa
Širina 2,87 m
Visina 2,57 m
Masa 17,7 tona
Posada 5
Oklop i naoružanje
Oklop homogeni čelik, najviše 25 mm
Osnovno naoružanje 1 x 76 mm top
Sekundarno naoružanje 1 x Browning strojnica 12.7 mm
Pokretljivost
Pogon Continental R-975-C4

340 hp (253 kW)

Ovjes torzijski
Brzina 88 km/h
Snaga/težina 18.9 ks/tona
Doseg 168 km

Lovac tenkova M18 Hellcat je protuoklopno samohodno oružje iz Drugog svjetskog rata. Karakterizira ga tanak oklop od svega 7-19 (12)mm, pa je jedina djelotvorna taktika protiv teških njemačkih tenkova bila hit&run taktika (udari i bježi). Hellcat je bio vrlo pokretljiv, maksimalne brzine 80km/h. To je najbrže borbeno oklopno vozilo korišteno u Drugom svjetskom ratu. Karakterističan je po tomu što ima otvorenu kupolu te posadi omogućuje odličnu vidljivost, ali i ranjivost od strane neprijateljskih snajperista.

Povijest i razvoj[uredi | uredi kôd]

U prosincu 1941. služba za razvoj naoružanja u SAD-u donijela je zahtjev za izgradnju brzog tenka koji će se s lakoćom kretati po bojištu. Prvi modeli bili su naoružani s 37 mm topom, no tijekom borbi u sjevernoj Africi taj top se pokazao neučikovit protiv njemačkih i talijanskih tenkova. Zbog toga je u sljedeći model ugrađen 57 mm top, a daljnim unaprijeđenjima i 75 mm top. Zadnja izvedba ovog tenka bila je naoružana sa 76 mm topom.

M18 Hellcat

Za razliku od M10 Wolverine koji je razvijen na osnovi tenka M4 Sherman, M18 je u samom početku razvoja bio zamišljen kao laki lovac tenkova. Kao rezultat toga M18 je izuzetno okretan i lagan, no najveća mana mu je bila otvoren krov. Imao je 5 članova posade i 45 komada granata.

M18 imao je i velikih mana. Najveća od njih je bila izuzetno tanak oklop i učikovitost njegovog 76 mm topa na kasnije njemačke tenkove Panther i Tigar. Kupola je bila otvorena, što znači da je posada bila izložena snajperskim napadima, ručnim granatama i ostalim oružjem. Omjer male težine i velike pokretljivosti doveli su do neuravnoteženog dizajna. Iako je M18 imao izvrsnu maksimalnu brzinu, to mu nije puno pomoglo na bojišnici. Tijekom bitke u Ardenima 1944. godine kada su brzi M18 rablijeni kako bi se probili po boku i došli iza neprijateljske linije odkuda bi gađali njemačke tenkove u stražnji (tanji) dio oklopa. Pošto su njemački tenkovi imali spore kupole i sustav ciljanja, M18 su im bez većih problema prilazili s boka.

M18 se nastavio proizvoditi sve do kolovoza 1944. godine kada se rat bližio kraju. proizvedeno je oko 2,507 ovakvih lovaca tenkova, a pojedinačna cijena u to vrijeme bila je 57,500 američkih dolara.

Uporaba na ovim prostorima[uredi | uredi kôd]

Ovo oružje je isporučeno oklopnim snagama JNA tijekom pedesetih godina dvadesetog stoljeća, a korišteno je i u ratnim djelovanjima na prostorima bivše SFRJ, posebno u Bosni. Jedan primjerak je bio ukrcan i na oklopni vlak Krajina ekspres tijekom Domovinskog rata.

Snage Armije BiH u Bosni su koristile jedan T-55, kome je na mjesto originalne kupole ugrađena kupola s oklopnog vozila M18. Jedan primjerak ovog preinačenog tenka najvjerojatnije je zarobila Vojska Republike Srpske tijekom rata u Bosni. M18 su viđeni i u Kosovskom sukobu, ali samo kao lažne mete za savezničke (NATO) zrakoplove.

Verzije[uredi | uredi kôd]

  • M39 - Oklopno transportno vozilo koje je korišteno u raznim zadacima (doprema vojnika, vojno djelovanje, doprema topova i ostalog naoružanja).Naoružan je s jednom M2 12.7 mm strojnicom i jedina serijska izvedba temeljena na M18 Hellcat tenku.

Korisnici[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgZajednički poslužitelj ima još gradiva o temi M18 Hellcat