MUFON

Izvor: Wikipedija
MUFON
Naziv udrugeZajednička NLO mreža
Skraćeni nazivMUFON
Vrstaneprofitna organizacija
PredsjednikJan C. Harzan
Ključne osobeJohn F. Schuessler
Datum osnivanja31. svibnja 1969.
Broj članovaoko 4.000
Adresa udruge18023 Sky Park Circle
Irwine, Kalifornija
WebSlužbena stranica

Zajednička NLO mreža, odnosno MUFON (eng. Mutual UFO Network), američka neprofitna organizacija sa sjedištem u gradu Irvine, Kalifornija koja djeluje u svih pedeset saveznih država, kao i u više od 43 države svijeta. Cilj djelovanja organizacije je istraživanje fenomena NLO-a i povezivanje s ostalim svjetskim organizacijama koje se bave istraživanjem tog fenomena u svrhu djeljenja prikupljenih informacija. Organizacija se nalazi pod kritikama zbog toga što se cilj njenog istraživanja smatra pseudoznanstvenim, ali i zbog nedostatka korištenja znanstvenih metoda u istraživanju.

Povijest organizacije[uredi | uredi kôd]

Organizacija je osnovana 31. svibnja 1969. godine pod nazivom "Srednjozapadna NLO mreža" (Midwest UFO Network), koja je djelovala na području država Wisconsin, Michigan, Minnesota, Illinois, Iowa i Missouri.[1] Prvi direktor organizacije bio je Allen Utke, profesor kemije na Sveučilištu Wisconsin. Godine 1970. zamijenio ga je Walter H. Andrus ml., koji je ostao na toj poziciji do 2000. godine.

S vremenom se djelovanje MUFON-a proširilo na gotovo sve američke savezne države, čime je organizacijski i djelovanjem izašlo iz uske regionalne razine, zbog čega je 1973. godine ime organizacije promijenjeno iz sjeverozapadna u "Zajednička NLO mreža" (Mutual UFO Network) i time je zadržan dotadašnji akronim MUFON. Godine 1982. MUFON je organizirao zajednički simpozij više organizacija koje se bave fenomenima NLO-a u Torontu u Kanadi, gdje se javila ideja stvaranja federacije sjevernoameričkih organizacija. Godinu dana kasnije, 1983., stvorena je "Sjevernoamerička UFO federacija" (North American UFO Federation, akr. NAUFOF), na čelu s dr. Richardom Hainesom, koja je potrajala manje od dvije godine. Poslije raspada te federacije, dr. Haines je počeo rad na povezivanju američkih i ruskih ufologa, što je započeto 1994. godine, tijekom MUFON-ovog NLO simpozija u Austinu, Teksas.[1]

Godine 2000. Andrus ml. je sišao s pozicije direktora, a njegovo mjesto preuzeo je John F. Schuessler, jedan od osnivača MUFON-a, koji je umirovljen u studenom 2006. godine. Novim međunarodnim direktorom MUFON-a postao je James Carrion, koji je sklopio ugovor s komapnijom Bigelow Aerospace, ali došlo je do sabotaže projekta, zbog čega je Carrion podnio ostavku 2009. godine. Poslije Carrionove ostavke, vodstvo u organizaciji preuzeo je Clifford Clift, koji je vodio MUFON do siječnja 2012. godine. U veljači iste godine izabran je David MacDonald za novog direktora organizacije, ali je već godinu dana kasnije objavljeno da će direktorsku poziciju preuzeti Jan C. Harzan.[1]

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

  • MUFON UFO Journal je najcpouzdaniji časopis s tematikom NLO-a na svijetu.
  • Organizacija drži u svom vlasništvu računalni UFO Case Management System (CMS) s preko 100.000 slučajeva viđenja NLO-a.
  • Ima svoju pretplatničku MUFON TV.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]