Macaklini

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Macaklini
Gekko gecko
Status zaštite
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Potkoljeno: Vertebrata
Razred: Reptilia
Red: Squamata
Podred: Lacertilia
Porodica: Gekkonidae
Gray, 1825
Područje života
Potporodice

Aeluroscalabotinae
Eublepharinae
Gekkoninae
Teratoscincinae
Diplodactylinae

Macaklini, ponekad i gekoni (Gekkonidae) su najmnogobrojnija porodica guštera. Žive na Zemlji već oko 50 milijuna godina, i zahvaljujući iznimnoj prilagodljivosti, osvojili su i žive u vrlo različitim staništima, od umjerenog područja do tropa, pa čak i pustinja. Do danas je poznato 97 rodova sa 1081 vrstom koje su, ovisno o obliku i porijeklu, razvrstane u 5 potporodica (vidi taksokvir).

To su mali do srednje veliki gušteri, koji narastu do između 4 cm i 40 cm. Poznate su i dvije vrste macaklina, Hoplodactylus delcourti i Phelsuma gigas, koji su bili veliki oko 60 cm, no obe vrste izumrle su u 19. stoljeću.

Većina vrsta su noćne, odnosno životinje sumraka (oko 75%) i neupadljivo obojeni. Mekana koža pokrivena im je kvržicama i malim bodljama. Na širokoj glavi dominiraju velike oči okomito izduženih zjenica prilagođene tom načinu života, a u ustima imaju malene zube.

Ove plahe i obično vrlo brze i okretne životinje izlaze u rani sumrak ili tijekom dana na sunčanje, kao što to inače rado rade dnevni gekoni, koji su za razliku od svojih "noćnih" rođaka upadljivo obojeni i imaju okrugle zjenice.

Macaklini se dijele i na temelju oblika prstiju. Grubo, može ih se podijeliti na gekone s prianjaljkama, i s kandžicama. Prsti prve grupe obrasli su bilijunima najfinijih dlačica koji, koristeći Van der Waalsove sile stvaraju savršenu adheziju s podlogom, pa se mogu kretati čak po staklu ili plafonu. Postoji čak 6 klasifikacija prema prstima.

U Hrvatskoj žive dvije vrste: Zidni macaklin (Tarentola mauritanica) i kućni macaklin (Hemidactylus turcicus). Za razliku od ostalih guštera, većina pripadnika ove skupine se može glasati.

Zanimljivost[uredi VE | uredi]

Na Siciliji se kaže da je boravljenje macaklina u nekoj kući ili na nečijoj zemlji znak da je vlasnik dobar čovjek. Naime, postoji vjerovanje da gekoni dolaze samo tamo gdje je dobra, vedra i ugodna atmosfera.

Naravno, ne treba zaboraviti ni islamsku predaju po kojoj je guster geko bio jedna od zivotinja, vjerovatno i jedina, koja je podsticala vatru u koju je bacen poslanik Abraham (Ibrahim). Vatru su bili zapalili nevjernici nakon sto im je Ibrahim polomio kipove kojima su se molili. Za razliku od gustera, po istoj toj predaji, pcela i slavuj su bile zivotinje koje su pokusavale da tu vatru ugase. Pcela je navodno vatru pokusavala ugasiti noseci male kapljice vode.

Sistematika macaklina[uredi VE | uredi]

U porodicu macaklina ubraja se oko 180 vrsta svrstanih u 5 natporodica. Ovdje se daje popis do razine redova:

Aeluroscalabotes felinus
Leopardni macaklin
(Eublepharis macularius)
Domaći macaklin
(Cosymbotus platyurus)
Uroplatus sikorae sameiti
Zeleni macaklin (Nautinus elegans)


Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Macaklini