Machamp

Izvor: Wikipedija
Machamp

Japansko ime カイリキー Kairiky
Redni broj 68
Generacija prva
Vrsta Borbeni
Stupanj elementarni stupanj
Razvio se iz iz Machokea
Razvija se u
Razvoj razmjenom
Visina 1.6 m
Masa 130.0 kg
Sposobnost Petlja (Guts) / Bez bloka (No Guard)

Machamp (カイリキー Kairiky u prvotnim inačicama na japanskom jeziku) je jedan od 1025 fiktivnih vrsta Pokémon stvorenja iz Pokémon medijske franšize – skupa Pokémon videoigara, animiranih serija, manga stripova, knjiga, igraćih karata i drugih medija kojima je tvorac Satoshi Tajiri – vrijedne nekoliko milijardi dolara. Svrha je Machampa u videoigrama, animiranoj seriji i manga stripovima, kao i svrha ostalih Pokémona, borba s divljim Pokémonima – neukroćenim stvorenjima koje igrači i likovi pronalaze dok kreću na razne avanture – i pripitomljenim Pokémonima drugih Pokémon trenera.

Etimologija imena[uredi | uredi kôd]

Machamp dolazi od španjolske riječi macho, što označava prenaglašenu muškost ili grubost, te engleske riječi champ- što je skraćenica od champion= prvak. U engleskom imenu Pokemona također stoji Mach, jedinica brzine zvuka koja se povezuje s izrazito brzim udarcima ovog Pokemona.

Japansko ime カイリキー Kairiki je zapravo riječ koja u tom jeziku znači nadljudska snaga. Također, to je japansko ime tehnike Snaga (Strength).