Maersk Oil

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Maersk Oil
Logotip Maersk Oila
Vrsta tvrtka u vlasništvu konglomerata A.P. Moller-Maersk Group
Osnovana 1962.
Sjedište Flag of Denmark.svg Kopenhagen, Danska
Proizvodi nafta
zemni plin
Vlasnik A.P. Moller-Maersk Group
Web stranica Maersk Oil.com

Maersk Oil (dan. puni naziv: Mærsk Olie og Gas A/S) je danska naftna kompanija koja se bavi eksploatacijom nafte i zemnog plina te je u vlasništvu konglomerata A.P. Moller-Maersk Group.

Tvrtka je osnovana 1962. godine kada je grupacija A.P. Moller-Maersk Group dobila koncesiju za istraživanje i proizvodnju nafte i zemnog plina na danskom području Sjevernog mora. Maersk Oil je zbog toga iste godine osnovao konzorcij Dansk Undergrunds Consortium koji bi joj pomagao u eksploataciji nafte i plina u danskom sjevernomorskom naftnom sektoru. Kada je konzorcij 1986. godine izgubio interes za to područje, Maersk Oil od njega preuzima kontrolu nad tim podmorskim naftnim poljima.[1] Također, Maersk Oil u konzorciju ima udio od 31,2%.[2]

Danas Maersk Oil istražuje te crpi naftu i zemni plin na danskom, norveškom i britanskom naftnom sektoru Sjevernog mora, američkom dijelu Meksičkog zaljeva te u Alžiru, Angoli, Katru, Kazahstanu, Brazilu i Grenlandu. Na većini tih poslova tvrtka ne posluje samostalno nego surađuje zajednički kroz članstva u drugim konzorcijima. Tvrtka je u Norveškoj dobila istraživačke licence PL472 i PL474.

Dnevna proizvodnja nafte iznosi više od 600.000 barela a zemnog plina oko milijardu kubnih metara.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]