Maklen

Izvor: Wikipedija
Maklen
Lišće
Lišće
Sistematika
Carstvo: Plantae
Red: Sapindales
Porodica: Sapindaceae
Rod: Acer
Vrsta: A. monspessulanum
Dvojno ime
Acer monspessulanum
L.
Baze podataka

FCD

Maklen (lat. Acer monspessulanum) je vrsta javora udomaćena na području sjeverozapadne Afrike, zapadne Azije i južne Europe. Staništa ove biljke su mediteranske i submediteranske šume, a može se naći i u dubokim kontinentalnim područjima na toplijim mjestima.

Opis[uredi | uredi kôd]

Maklen raste kao bjelogorično drvo oko 10-15 metara visine, a rijetko 20 metara.[1] Deblo je promjera do 75 centimetara, te je obavijeno sivkasto-smeđom korom, koja ispuca s godinama. Među sličnim vrstama javora lako se može razlikovati po glatkim, sjajnim, tamnozelenim listovima sastavljenih od tri lapa, dugim 3-6 centimetara, a širokim 3-7 centimetara. Lišće opada u kasnu jesen, najčešće u studenome. Blijedožućkasti cvjetovi nastaju u travnju i svibnju, pojavljuju se skupljeni u viseće cvatove, a dugi su 2-3 centimetra. Plod je okrugao, te ima dva paralelno postavljena krilca.

Uzgoj[uredi | uredi kôd]

Iako javori nisu endemi Japana, maklen (i donekle sličan klen) je tamo jako popularan među bonsai entuzijastima.[2] Mali listovi i rašljavost odlično odgovaraju tehnikama smanjenja i razgranavanja.[3] Drvo maklena je dosta kvalitetno, ali se u građevinarstvu zbog malenih dimenzija rijetko koristi. Često se uzgaja unutar arboretuma.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (fr.)Fleurs de France: Acer monspessulanum
  2. Bonsai Club International: Acer monspessulanumInačica izvorne stranice arhivirana 11. studenoga 2006.
  3. Bonsai Club International: Acer campestreInačica izvorne stranice arhivirana 11. studenoga 2006.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Maklen
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Acer monspessulanum