Mala Papalićeva palača u Splitu

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "zgrada".
(Primjeri uporabe predloška)
Mala Papalićeva palača
Luneta iznad portala palače s prikazom dvaju anđela štitonoša koji drže grb obitelji Papalić, rad Jurja Dalmatinca

Mala Papalićeva palača nalazi se u Šubićevoj ulici u Splitu. Prizemlje palače potječe iz 13. stoljeća, a viši katovi su iz 15. stoljeća. U luneti portala je reljef s dva anđela i obiteljskim grbom.

Graditelji palače[uredi | uredi kôd]

Iako nisu sa sigurnošću poznati[1] graditelji splitskih srednjovjekovnih palača, a isprave koje bi nam nešto više mogle reći o gradnji obiju Papalićevih palača su uništene,[1] neki hrvatski povjesničari pripisuju gradnju palače Jurju Dalmatincu i njegovoj radionici. Prvi je tu tvrdnju iznio Cvito Fisković, a kasnije i Miro Montani i Duško Kečkemet.[1] Drugi znanstvenici, primjerice Jerko i Tomislav Marasović, izražavaju sumnju u to i za autora klesanih dijelova predlažu korčulanina Ratka Ivanića.[1] U novije vrijeme se ipak sve više iznosi pretpostavka da je dominantnu ulogu u gradnji imao Andrija Aleši,[2] dok se Jurju Dalmatincu pripisuje samo izgradnja lunete portala[2] s prikazom dvaju anđela štitonoša koji drže grb obitelji Papalić.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Hilje, Emil. 2005. Andrija Aleši i stambeno graditeljstvo u Splitu sredinom 15. stoljeća. hrcak.srce.hr. Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak. Pristupljeno 23. travnja 2021.
  2. a b Marković, Predrag. 2016. Juraj Dalmatinac i Andrija aleši u Splitu: Majstori, radionice i Suradnici. hrcak.srce.hr. Portal hrvatskih znanstvenih i stručnih časopisa - Hrčak. Pristupljeno 23. travnja 2021.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]