Mala prutka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mala prutka
Common Sandpiper (Actitis hypoleucos) in Hyderabad W IMG 6998.jpg
Status zaštite
Status iucn3.1 LC hr.svg

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)

Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Aves
Red: Charadriiformes
Porodica: Scolopacidae
Rod: Actitis
Vrsta: A. hypoleucos
Dvojno ime
Actitis hypoleucos
Linne, 1758.
Sinonimi
Tringa hypoleucos
Actitis hypoleucos
Actitis hypoleucos

Mala prutka (Actitis hypoleucos) je malena močvarica koja sa Actitis macularia čini rod Actitis. Hibridizacija između ove dvije vrste je ponekada zabilježena.

Opis[uredi | uredi kôd]

Odrasli su 18-20 cm dugi sa rasponom krila od 32-35 cm. Imaju sivkastosmeđ gornji dio tijela, bijeli donji dio tijela, kratke tamnožućkaste noge i stopala i kljun sa blijedom bazom i tamnim vrhom. Zimsko perje je im je bljeđe i imaju više izražene pruge na krilima, iako je to opet vidljivo samo iz blizine. Mladunci su više isprugani odozgo, a perje na krilima im je više oker boje.

Ova vrsta je vrlo slična vrsti A. macularia van sezone parenja, u uobičajenom perju. Međutim, tamnija stopala i drugačije pruge na krilima (koje se može vidjeti u letu) je izdaju, i, naravno, rijetko se nađe u arealu A. macularia.

Ponašanje[uredi | uredi kôd]

To je društvena ptica i viđa se u velikim jatima i ima prepoznatljiv let sa ukočenim krilima, nisko iznad vode. Živi u većini umjerene i suptropske Europe i Azije. Zimi se seli u Afriku, južnu Aziju i Australiju. Istočni rub selidbenog puta prelazi preko Palaua, gdje se okupljaju stotine ptica.

Mala prutka traži hranu pomoću vida na tlu ili u plitkoj vodi. Kupi malene beskralježnjake poput kukaca, ljuskara i drugih beskralježnjaka, a može čak i uhvatiti kukce u letu. Na Nukumanu jeziku ovu vrstu obično zovu tiritavoi. Postoji i drugi naziv za nju, matakakoni, ali se smatra tabuom koristiti ga dok su žene i djeca u blizini. Razlog za to je zato što to znači "ptica koja malo hoda, a onda se pari".

Gnijezdi se na tlu blizu slatkih voda. Kada su ugroženi, mladunci se ponekada uhvate za tijelo roditelja koji onda odleti do sigurnog mjesta.

Rasprostranjena je i česta vrsta, i zato ima status najmanje zabrinutosti (lc).

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: mala prutka
Wikispecies-logo.svgWikivrste imaju podatke o: maloj prutki