Malcolm IV.

Izvor: Wikipedija
Malcolm IV. Djevac
škotski kralj
Vladavina 24. svibnja 1153.9. prosinca 1165.
Krunidba Scone, 27. svibnja 1153.
Prethodnik David I.
Nasljednik Vilim I. Lav
Puno ime Maol Chaluim mac Eanraig
Dinastija Dunkeldi
Otac Henrik Škotski
Majka Ada de Warenne
Rođenje 1141.
Smrt 9. prosinca 1165., dvorac Jedburgh
Vjera rimokatolik

Malcolm IV. Djevac (škot. Maol Chaluim mac Eanraig) (?, 1141.dvorac Jedburgh, 9. prosinca 1165.), škotski kralj od 1153. do 1165. godine. Sin je Henrika Škotskog († 1152.), grofa Huntingdona i Northumberlanda.

Naslijedio je svog djeda, kralja Davida I., u dobi od jedanaest godina. Nije se oženio i nije imao djece, zbog čega je dobio nadimak Djevac. Godine 1157. maloljetni Malcolm IV. našao se u Chesteru s engleskim kraljem Henrikom II., koji ga je prisilio da potpiše Chesterski sporazum, kojim mu je oduzeo Northumberland i Cumbriju, a dozvolio mu da zadrži Huntingdon. Na povratku u Škotsku, opsjeli su ga škotski plemići u dvorcu Perth. Mir je postignut uz podsredništvo Crkve. Međutim, Malcolm je opet izazvao zabrinutost plemstva kada je 1159. godine, kao pratnja engleskom kralju Henriku II., sudjelovao u opsadi Toulousea.[1]

Mnogi su u Škotskoj nastojali iskoristiti njegovu slabu vladavinu, no uspio je obračunati se pobunom u Morayju. Teži izazov imao je u obračunu s velikašem Somerledom, koji se porglasio kraljem Otoka i pokušao osnovati neovisno kraljevstvo, koje bi pokrivalo veći dio teritorija nekadašnje Dalriade. Godine 1164. Somerled je s velikom vojskom krenuo na Malcolma IV., no bio je izdan i ubijen, a vojska se povukla bez upuštanja u veći sukob.

Umro je krajem 1165. godine, u dobi od dvadeset i četiri godine, a naslijedio ga je mlađi brat, Vilim.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Malcolm IV.


Nedovršeni članak Malcolm IV. koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.