Mameluci

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Slika Mameluka iz 1779. godine

Mameluci (arapski: مملوك (jednina), مماليك (množina)) su ratni zarobljenici bijelci, uglavnom turskog i kavkaskog porijekla. Koje su perzijski i egipatski vladari u srednjem vijeku uvrštavali u vojsku i vlastitu osobnu gardu.

U Egiptu su stekli jak politički utjecaj. 1250. godine ruše dinastiju Ajubida, nametnuvši za sultana Ejbeka (Ajbeka). Nakon čega vladaju Egiptom gotovo tri stoljeća. Po zapovjedništvom sultana Kutuza, teško su porazili mongolsku vojsku 1260. godine kod Ajn Džaluta, zaustavivši njen prodor prema Egiptu i svetim mjestima islama Meki i Medini. Tada je razbijen mit o mongolskoj nepobjedivosti, i to je bilo prvi put u povijesti da se Mongoli nakon direktnog okršaja u borbi nisu mogli osvetiti za poraz. Naime iste godine ponovo su poraženi u prvoj bici kod Homsa. Neki od poznatih mamelučki sultani su bili Baibars (1260 - 1277) i Kalan (1279 - 1290). Zadnjeg sultana iz te dinastije, Bahira Al Malika srušio je 1390. godine mameluk Barkuk. Sa njim počinje nova mamelučka dinastija Burdžida.

Vrč iz 14. stoljeća, Egipat, primjer mamelučke umjetnosti

Turski sultan Selim I zauzima 1517. godine Egipat i dokrajčuje vlast mamelučkih sultana. Unatoč tome neki mamelučki knezovi opstaju u nekim egipatskim pokrajnama na vlasti sve do početka 19. stoljeća. U 18. stoljeću ponovno dolaze do većeg utjecaja ali je egipatski potkralj Muhamed Ali slomio njihovu vlast 1811. godine krvavim pokoljem. U nekoliko tjedana ubijeno je na stotine mameluka u Egiptu. Samo u kairskoj utvrdi ubijeno ih je oko 1000 a na području cijelog Egipta oko 3000 mameluka i njihovih rođaka.

Zanimljivosti[uredi VE | uredi]

U hrvatskoj povijesti Mameluci je bio pogrdni naziv za četrdesetoricu hrvatskih zastupnika u zajedničkom hrvatsko-ugarskom parlamentu.
P history.svg Nedovršeni članak Mameluci koji govori o povijesti treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Mameluci