Mangoky

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Mangoky
Mangoki drainage.png
Duljina 304 km
Nadm. visina izvora 206 m
Površina porječja 55,750 km2
Izvor kotlina Sakamena
Ušće sjeverno od Morombea (delta)
Pritoci Matsiatra i Mananantanana, Zomandao, Beroroha, Malio, Isahena, Sikili
Države Madagaskar
Slijev Mozambički kanal
Ulijeva se u Mozambički kanal

Mangoky je rijeka na jugozapadu Madagaskara duga 304 km[1]Mangoky nastaje spajanjem rijeka Matsiatre i Mananantanane na središnjem, potom teče na zapad prema delti u Mozambičkom kanalu kod grada Morombe.

Zemljopisne karakteristike[uredi VE | uredi]

Nakon što se spoje rijeke Matsiatra i Mananantanana u kotlini Sakamena na nadmorskoj visini od 206 m, nastaje rijeka Mangoky. Ona zatim teče u pravcu zapada. Na 25 km od mjesta Salio, Mangoky prima pritoke rijeke Zomandao (na visini od 177 m) i Berorohu, i mjenja dotadašnji tok u pravcu sjeveroistoka prema jugozapadu. Tu rijeka ima vrlo široko korito, omeđeno velikom ravnicom koju često plavi. Nešto ispod mjesta Beroroha, na visini od 153 m, u Mangoky' uviru rijeke Malio i Isahena koje izviru u Gorju Halo. Te dvije rijeke donose velike količine pijeska koji se taloži na dnu, tako da tu Mangoky ima znatno šire korito (2 - 2,5 km ispod mjesta Beroroha).

Hoverkraft u delti Mangokyja

Od Beroroha do ušća pritoke Sikili, 61 km od mora, Mangoky teče više manje pravcem istok-zapad. Tu prolazi preko vapnenačkog gorja Isalo uskim kanjonima. Sa lijeve strane prima dva povremena vodotoka Sakamavaka i Sikili, koji presuše od lipnja do prosinca, ali se za monsuna pretvore u prave bujice.

Delta rijeke Mangoky (snimljena iz svemira)

Krečnjački prag masiva Nosi-Bositra preusmjerava Mangoky u pravcu zapada, kojim sad ravnomjerno teče do mora. Na tom dijelu korito rijeke je vrlo široko (1 - 2 km) a za poplava naraste na 5 - 6 km. Na ušću u more Mangoky formira veliku deltu karakterističnog trokutastog oblika, dubine 80 km i 50 km široke uz obalu. Ona je obrasla najvećom šumom mangrove na Madagaskaru [2].

Rijeka je duga 304 km [1]od svog ušća do spoja rijeka Matsiatra - Mananantanana koje ga formiraju. Ali ukoliko se Matsiatra promatra kao ista rijeka (samo drugog imena) tada je ukupno duga 714 km[1], čak i duža ako bi se računalo da je izvor Matsiatre, rijeka Ihosi, - tad bi to bilo 821 km. Ako se računa tako, onda je Mangoky najduža rijeka na Madagaskaru, znatno duža od Betsiboka koji je duga, zajedno sa Mananarom, - samo 605 km. Ukupna površina sliva Mangokyja je računajući tako - 55 750 km². [1]

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]