Mangoky

Izvor: Wikipedija
Mangoky
Rijeka
Položaj
DržaveMadagaskar
Fizikalne osobine
Duljina304 km
Površina porječja55,750 km2
Tok rijeke
Izvorkotlina Sakamena
 • Nad. vis.206 m
 • Koord.21°25'50,2"S, 45°33'42,8"EUredite na Wikipodatcima
Ušćesjeverno od Morombea (delta)
 • Koord.21°26'37,687"S, 43°27'47,642"EUredite na Wikipodatcima
SlijevMozambički kanal
Ulijeva se uMozambički kanal
PritociMatsiatra i Mananantanana, Zomandao, Beroroha, Malio, Isahena, Sikili

Mangoky je rijeka na jugozapadu Madagaskara duga 304 km[1]Mangoky nastaje spajanjem rijeka Matsiatre i Mananantanane na središnjem, potom teče na zapad prema delti u Mozambičkom kanalu kod grada Morombe.

Zemljopisne karakteristike[uredi | uredi kôd]

Nakon što se spoje rijeke Matsiatra i Mananantanana u kotlini Sakamena na nadmorskoj visini od 206 m, nastaje rijeka Mangoky. Ona zatim teče u pravcu zapada. Na 25 km od mjesta Salio, Mangoky prima pritoke rijeke Zomandao (na visini od 177 m) i Berorohu, i mjenja dotadašnji tok u pravcu sjeveroistoka prema jugozapadu. Tu rijeka ima vrlo široko korito, omeđeno velikom ravnicom koju često plavi. Nešto ispod mjesta Beroroha, na visini od 153 m, u Mangoky' uviru rijeke Malio i Isahena koje izviru u Gorju Halo. Te dvije rijeke donose velike količine pijeska koji se taloži na dnu, tako da tu Mangoky ima znatno šire korito (2 - 2,5 km ispod mjesta Beroroha).

Hoverkraft u delti Mangokyja

Od Beroroha do ušća pritoke Sikili, 61 km od mora, Mangoky teče više manje pravcem istok-zapad. Tu prolazi preko vapnenačkog gorja Isalo uskim kanjonima. S lijeve strane prima dva povremena vodotoka Sakamavaka i Sikili, koji presuše od lipnja do prosinca, ali se za monsuna pretvore u prave bujice.

Delta rijeke Mangoky (snimljena iz svemira)

Vapnenački prag masiva Nosi-Bositra preusmjerava Mangoky u pravcu zapada, kojim sad ravnomjerno teče do mora. Na tom dijelu korito rijeke je vrlo široko (1 – 2 km) a za poplava naraste na 5 – 6 km. Na ušću u more Mangoky formira veliku deltu karakterističnog trokutastog oblika, dubine 80 km i 50 km široke uz obalu. Ona je obrasla najvećom šumom mangrove na Madagaskaru.[2]

Rijeka je duga 304 km[1] od svog ušća do spoja rijeka Matsiatra - Mananantanana koje ga formiraju. Ali ako se Matsiatra promatra kao ista rijeka (samo drugog imena) tada je ukupno duga 714 km,[1] čak i duža ako bi se računalo da je izvor Matsiatre, rijeka Ihosi, - tad bi to bilo 821 km. Ako se računa tako, onda je Mangoky najduža rijeka na Madagaskaru, znatno duža od Betsiboka koji je duga, zajedno s Mananarom, - samo 605 km. Ukupna površina sliva Mangokyja je računajući tako - 55 750 km².[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d M. Aldegheri: Rivers and streams on Madagascar, na portalu google books (pristupljeno: 6. 9. 2011.)
  2. Lacerda L. 2002. Springer-Verlag (ur.). Mangrove ecosystem. Function and Management. ISBN 978-3540422082 Nepoznati parametar |town= zanemaren (pomoć); Nepoznati parametar |capitolo= zanemaren (pomoć)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]