Mark Harmon

Izvor: Wikipedija
Mark Harmon
Mark Harmon
Mark Harmon (2012.)
Rodno ime Thomas Mark Harmon
Rođenje 2. rujna 1951.
Zanimanje televizijski i filmski glumac i producent
Godine rada 1970. do danas
Važnije uloge Leroy Jethro Gibbs
tajni agent Simon Donovan
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Thomas Mark Harmon (Burbank, Kalifornija, 2. rujna 1951.), američki je televizijski glumac koji se pojavljuje u raznim ulogama još od 1970-ih. Od 2003. godine glumi bivšeg američkog marinca-snajperista Leroya Jethra Gibbsa koji se pridružuje NCIS-u nakon smrti njegove žene i kćeri. Ta uloga je jedna od njegovih najpoznatijih uloga, koja mu je dala međunarodnu prepoznatljivost.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Thomas Mark Harmon rođen je u Burbanku, u Kaliforniji, 1951. godine, u obitelji Toma i Elyse Knox.[1] Najmlađe je od njihovih troje djece. Otac mu je bio poznati igrač američkoga nogometa, te ratni heroj iz Drugoga svjetskog rata a majka mu je bila glumica i umjetnica. Harmon ima dvije starije sestre Kristin Nelson i Kelly Harmon. Njegov prvi film bio je film Comes a Horseman iz 1978. godine.

Obiteljski život[uredi | uredi kôd]

Thomas Mark Harmon 1987. godine vjenčao se s Pam Dawbner, glumicom, s kojom je još uvijek u braku. S njom ima dvoje djece, Seana Thomasa Harmona (rođen 1988. godine, glumio je mladog Gibbsa u TV seriji NCIS, u 6. sezoni a 4. i 15. epizodi; 7. sezoni a 16. epizodi, te u 9. sezoni a 8. i 15. epizodi), i Tyja Harmona (rođenog 1992. godine).

1996. godine Thomas Mark Harmon spasio je dvoje tinejdžera iz gorućeg auta ispred njegove kuće u Brentwoodu.[2][3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) New York Times: Mark Harmon - Biography, pristupljeno 8. travnja 2015.
  2. (engl.) Actor Harmon Pulls 2 Youths From Burning Car
    »Actor Mark Harmon rescued two teenage boys Wednesday from a burning car that had crashed near his Brentwood home, a Los Angeles Fire Department spokesman said. "Mr. Harmon broke out the car windows and pulled the boys to safety," said Brian Humphrey, a Fire Department spokesman. "The youths owe their lives to the action of Mr. Harmon," he said.«, LA Times, 4. siječnja 1996., pristupljeno 8. travnja 2015.
  3. Vilhelmina Lovrić, Mali, ali pali:
    »Mark Harmon (...) Kad se našao na mjestu nesreće u kojoj su dva tinejdžera teško stradala u gorućem automobilu nije se ustručavao čekićem razbiti stakla i izvući ih obojcu na sigurno.«, Slobodna Dalmacija, 23. studenoga 2006., pristupljeno 8. travnja 2015.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Sestrinski projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mark Harmon

Mrežna sjedišta[uredi | uredi kôd]