Mary Ann Nichols

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kanonska petorka
Žrtve Jacka Trbosjeka
Mary Ann Nichols
Annie Chapman
Elizabeth Stride
Catherine Eddowes
Mary Jane Kelly
Posmrtna slika Mary Anna Nichols

Mary Ann "Polly" Nichols je po mnogima prva žrtva zloglasnog londonskog serijskog ubojice Jacka Trbosjeka koji je 1888. ubijao i sakatio prostitutke u okrugu Whitechapel. Kao i kod ostalih Trbosjekovih žrtava, podaci o životu Nicholsove su malo poznati. Kada je ubijena, Mary Ann Nichols je imala 43 godine. Nicholsova je pokopana u četvrtak, 6. rujna 1888., a 1996. su gradske vlasti ispred njezinog groba stavili nadgrobni spomenik.

Tijelo Nicholsove nađeno je u 3:40h u jutro u petak, 31. kolovoza 1888., na podu u današnjoj Ulici Durward, nekih 200 jarda od bolnice. Prema izvještaju, ni policajci koji su patrolirali ulicom, ni stanari obližnjih kuća, nisu čuli niti vidjeli ništa sumnjivo. Nicholsova je najvjerojatnije ubijena u 3:30h u jutro, samo 10 minuta prije nego je tijelo otkriveno.

Nicholsova je bila kći Edwarda Walkera i Caroline Walker (prije Webb). Dok je osmrtnica navodila da je u vrijeme smrti imala 42 godine (greška koja se nalazi i na njezinoj nadgrobnoj ploči), izvori, pa čak i njezin otac, tvrde da je imala 43 godine. Nicholsova je rođena kao Mary Ann Walker u Londonu 26. kolovoza 1845. Ona se 16. siječnja 1864. udala za Williama Nicholsa sa kojim je, prije razvoda 1880., imala 5 djece - Edwarda Johna, Percya Georgea, Alice Esther, Elizu Sarah i Henrya Alfreda.

Njezin otac je naveo da je Mary Ann bila teška alkoholičarka. Njezin bivši suprug, William Nichols, je optužen da ju je napustio zbog afere sa medicinskom sestrom, no on je tvrdio da ima dokaze da se njihov brak nastavio još 3 godine nakon afere, te je rekao da ga je ona često napuštala.

William Nichols joj je plaćao 5 šilinga tjedno potpore u periodu od jedne ili dvije godine, no prestao je nakon što je saznao da živi sa drugim muškarcem. Mary Ann je tada živjela od jako malih prihoda, koje je dobivala prostitucijom. Jedan period živjela je sa ocem, no napustila ga je nakon svađe. On je rekao da je nakon toga jedno vrijeme živjela sa nekim kovačem. U svibnju 1888., živjela je u jednoj radionici, no zaposlila se kao sluškinja. Nezadovoljna svojim statusom, napustila je poslodavce i ukrala odjeće u vrijednosti od 3 funte i 10 šilinga. U vrijeme smrti živjela je u Whitechapelu, no zbog nedostatka novca da plati noćenje, tu noć je izašla da zaradi novac na ulici. Zadnji put je viđena u tom području od strane njezinog prijatelja, sat prije smrti. Njezino tijelo identificirano je pomoću odjeće koju je nosila.

Sažetak post-mortema izašao je u londonskom časopisu The Times. Post-mortem možete pročitati ako slijedite link.

Više informacija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]