Masovna grobnica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Spomenik najvećoj masovnoj grobnici u povijesti Hrvata u Teznom.
Ekshumacija masovne grobnice u kojoj su leševi Poljaka ubijenih u Katynu 1940.

Masovna grobnica je naziv za grobnicu u kojoj je pokopan veći broj mrtvih istovremeno. Postoje različite vrste masovnih grobnica. Dvije najpoznatije vrste su:

  • Masovne grobnice uslijed ratnih zločina
  • Masovne grobnice uslijed prirodnih katastrofa

Masovne grobnice uslijed ratnih zločina su posljedica organiziranih i masovnih ubijanja ljudi, kao dio etničkog čišćenja ili genocida. Proces ekshumacije tijela, podrazumijeva otkopavanje žrtava iz grobnice i njihovo identificiranje. Katkada počinitelji u pokušaju prikrivanja zločina prvotne masovne grobnice prekopavaju i uništavaju. Iskopane ostatke potom usitnjavaju, miješaju, odvoze i zakopavaju na druge lokacije, čime nastaju sekundarne (a u nekim slučajevima i tercijarne) masovne grobnice. Time pronalazak grobnica, te otkopavanje i identificiranje žrtava biva uvelike otežano. Među najpoznatijim sekundarnim i tercijarnim masovnim grobnicama su one nastale poslije genocida u Srebrenici.

Masovne grobnice uslijed prirodnih katastrofa (kao npr. tsunami, potres ili oluja) se kopaju da bi se spriječila epidemija tijekom nepogoda. Često se nakon nekog vremena tijela mrtvih prekopavaju.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Masovna grobnica