Matangi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Matangi.jpg
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Matangi

U hinduizmu, Matangi (मातंगी) božica je mudrosti, umjetnosti i glazbe te jedna od deset Mahavidya („velike mudrosti”). Oblik je Šivine supruge Parvati u tantri, ali je slična Sarasvati jer je „pokroviteljica” umjetnosti. Poklonici koji ju štuju smatraju da im može podariti nadnaravne moći,[1] ali je ona veoma često povezivana s ritualnom nečistoćom.

Kao božica nečistoće i odbačenih ljudi, Matangi je zvana Uchchhishta-Chandalini i Uchchhishta-Matangini. Za žrtvu joj nude djelomično pojedenu hranu (uchchhishta) neopranim rukama. Matangi se često prikazuje kao žena zelene kože. U obliku zvanom Raja-Matangi, ona je prikazana s veenom.

Tekst Shyamaladandakam spominje Matangi kao kćer mudraca Matange. Ponekad se Matangi smatra suprugom velikog boga Ganeše,[2] koji je opisan kao sin Šive i Parvati.

Izvori i bilješke[uredi VE | uredi]

  1. Kinsley, David R. (1997). Tantric visions of the divine feminine: the ten mahāvidyās, University of California Press ISBN 978-0-520-20499-7
  2. Frawley, David (1994–2003). "Matangi: The Utterance of the Divine Word". Tantric Yoga and the Wisdom Goddesses: Spiritual Secrets of Ayurveda. Lotus Press. ISBN 978-0-910261-39-5.