Mbomou

Izvor: Wikipedija
Rijeka Mbomou
Forward, forward.jpg
Duljina 725[1] km
Površina porječja 120 000 km2
Izvor Doruma (Demokratska Republika Kongo)
Ušće Ubangi kod grada Yakoma (Demokratska Republika Kongo)
Države Demokratska Republika Kongo
Slijev Kongo
Ulijeva se u Ubangi
Ubangirivermap.png
Zenljovid rijeke Ubangi

Mbomou ili Bomu je rijeka u Demokratskoj Republici Kongo, duga 725 km [1] koja s rijekom Uele formira rijeku Ubangi, najveću desnu pritoku rijeke Kongo.

Zemljopisne karakteristike[uredi | uredi kôd]

Mbomou izvire 50 km sjeverozapadno od mjesta Doruma u Demokratskoj Republici Kongu

Nakon izvora rijeka teče u smjeru jugozapada, formirajući gotovo cijelim tokom granicu između Srednjoafričke Republike i Demokratske Republike Kongo sve do grada Yakoma, gdje se spaja s rijekom Uele i formira rijeku Ubangi, najveću desnu pritoku Konga.[1]

Mbomou ima porječje veliko oko 120 000 km², koje se proteže duž savana Srednjoafričke Republike i Konga. U svom donjem dijelu rijeka ima brojne brzace.

Povijest istraživanja rijeke[uredi | uredi kôd]

Tok rijeke prvi je istraživao, i to sa sjevera grčki fizičar i istraživač Panajotis Potagos - 1877., a nakon njega i ruski istraživač (njemačkog porijekla) Wilhelm Junker, koji je istraživao gornji tok rijeke. Konačnu hidrografsku kartu rijeke, utvrdila je francuska ekspedicija, koja je istražila tok rijeke između 1910.1911.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Bomu River (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 24. studenoga 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Geographylogo.svg Nedovršeni članak Mbomou koji govori o zemljopisu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.