Međunarodna organizacija za migracije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Međunarodna organizacija za migracije (engleski: International Organization for Migration, kratica: IOM) međunarodna je humanitarna organizacija koja se bavi svim aspektima migracija. Osnovana je 1951. godine kao Privremeni međuvladin odbor za kretanje migranata iz Europe (PICMME)[1] i odnosila se samo na europske migracije, da bi kasnije, djelujući prema regijama svijeta obuhvatila problematiku migracija na svim kontinentima. IOM trenutačno broji 172 države članica, aktivna je na 400 lokacija u svijetu i broji 11.000 zaposlenika[2].

Svrha Organizacije utvrđena je člankom 1. njezina Ustava te uključuje pomoć svim osobama koje napuštaju svoju zemlju u potrazi za zaposlenjem, kao tzv. migracijski radnici, ili sigurnošću, uključujući tu i izbjeglice. U tom smislu Organizacija također pruža pomoć i raseljenim osobama.

Poveznice[uredi | uredi kôd]

  1. "IOM History", International Organization for Migration, objavljeno 30. rujna 2014. pristupljeno 22. listopada 2018. (engl.)
  2. "Member States", International Organization for Migration, objavljeno 16. siječnja 2015. pristupljeno 22. listopada 2018. (engl.)