MediaWiki:Uploadtext/hrinternet

Izvor: Wikipedija
Postavljanje datoteke s web stranice

Ovo je stranica za postavljanje datoteka koje ste pronašli na web stranicama. Kako biste postavili datoteku iz nekog drugog izvora, vratite se na čarobnjaka za postavljanje datoteka.

Molimo Vas da prvo pročitate ovu važnu poruku

Velika većina slika na internetu nije primjerena za korištenje na Wikipediji. Većina sadržaja na internetu podliježe zaštiti autorskog prava, a osoba koja je napravila sliku ima ekskluzivna prava na korištenje. Wikipedija poštuje tuđa autorska prava – nemojte postavljati slike koje krše tuđa autorska prava.

U nekim okolnostima, moguće je sliku koja nije objavljena pod slobodnom licencijom rabiti pod uvjetima poštene uporabe. Slika se može koristiti pod poštenom uporabom ako ju nije moguće zamijeniti slikom u javnom vlasništvu koja prikazuje istu stvar.

Kakve slike možemo koristiti?

Wikipedija može koristiti slike koje su licencirane nekom od slobodnih licencija (kao što je na primjer GFDL) ili one koje su u javnom vlasništvu. Pogledajte Wikipedija:Slike, Wikipedija:Slike/Opći uvjeti, Wikipedija:Rješavanje statusa slika/Osnovna pitanja i odgovori i Wikipedija:Slike/Oznake za slike za objašnjenja o Wikipedijinoj politici licenciranja.

Ukratko, kako bi se slika smatrala «slobodnom» za korištenje na Wikipediji, vlasnik autorskog prava mora sliku IZRIČITO objaviti pod prihvatljivom licencijom – samo stavljanje slike na web stranicu ili pozivanje korisnika da preuzmu sliku na svoje računalo NE znači da je ta slika prihvatljiva za uporabu na Wikipediji.

Ako je slika pod autorskim pravom možemo li tražiti dopuštenje?

Wikipedija ne prihvaća slike koje su licencirane za «ne komercijalnu» uporabu, čije je korištenje dopušteno samo na Wikipediji, za koje je potrebno dopuštenje kako bi se ponovno upotrijebile, ili one koje ne dopuštaju stvaranje izvedenih radova (derivative works). Misija Wikipedije je objavljivanje slobodnog sadržaja, a slike opterećene restriktivnim licencama u suprotnosti su s tom misijom.

Možda je moguće koristiti sliku, ali nužno je da vlasnik autorskog prava proglasi sliku javnim vlasništvom ili dopusti njezino objavljivanje pod slobodnom licencijom kao što su na primjer GFDL ili primjerena Creative Commons licencija. Objavljivanje pod «slobodnom licencijom» znači da svima dopuštate korištenje slike iz bilo kojeg razloga, uključujući i korištenje u komercijalne svrhe.

Pogledajte Wikipedija:Dozvole za korištenje sadržaja za primjer upita za dozvolu.

Što je s poštenom uporabom?

Neke slike koje nisu objavljene pod slobodnim licencijama mogu se koristiti pod poštenom uporabom, uz objašnjenje. Poštena je uporaba prihvatljiva samo kod slika za koje ne postoji zamjenska slika objavljena pod slobodnom licencijom i nije vjerojatno da će ikad postojati. Općenito, slike koje nisu u javnom vlasništvu, uz određene iznimke, trebale bi biti korištene samo kad je određena slika značajna za članak, a ne zbog onoga što predstavljaju.

Drugim riječima, snimak ekrana filma prihvatiljiv je za uporabu kada se govori o samom filmu – nije prihvatljiva za korištenje kada se govori npr. o glumici koja se ujedno i pojavljuje u tom filmu. (Moguće je doći do slike glumice koja je slobodna za korištenje, dok isto to nije moguće kod snimka ekrana filma.)

Ako još niste sigurni, postavite pitanje na Wikipedija:Slike/Pitanja prije postavljanja slike na Wikipediju!

Pravilno postavljanje slike

Napišite jasni opis slike koju postavljate u «sažetku», i to rabeći predložak infoslika. Opis mora sadržavati:

  • točan izvor slike, kao što što je na primjer URL web stranice na kojoj se slika nalazi;
  • puno ime autora ili vlasnika autorskog prava;
  • ime(na) članak(a) u kojima će slika biti korištena;
  • objašnjenje zašto je korištenje slike u određenom članku ili člancima opravdano bez dopuštenja vlasnika autorskog prava.
Kopirajte ovo u sažetak i ispunite
predložak
:
{{Infoslika
|Opis= 
|Izvor= 
|Datum=
|Autor=  
|Objašnjenje= 
}}
Pozor: Vaša će datoteka biti obrisana ako ne popunite predložak "Infoslika" i odaberete odgovarajuću licenciju! Hvala na razumijevanju.