MediaWiki:Uploadtext/hrnonfree

Izvor: Wikipedija
Postavljanje datoteke koja nije u javnom vlasništvu i koristi se pod uvjetima poštene uporabe

Ova je stranica za postavljanje datoteka koje nisu u javnom vlasništvu, a njihovo je korištenje opravdano u određenim člancima pod uvjetima poštene uporabe. Kako biste postavili datoteku iz nekog drugog izvora, vratite se na čarobnjaka za postavljanje datoteka.

Molimo Vas da prvo pročitate ovu važnu poruku

Cilj svih Wikimedijinih projekata, uključujući i Wikipediju, objavljivanje je slobodnog sadržaja. Radovi koji nisu javno dobro mogu biti postavljeni na Wikipediju pod uvjetima poštene uporabe koja definira ograničene uvjete pod kojima može biti korišten sadržaj koji nije u javnom vlasništvu.

Ne biste trebali postavljati slike koje nisu u javnom vlasništu ako je vrlo vjerojatno da postoji i da može postojati slika slobodna za korištenje. Umjesto toga pronađite sliku slobodnu za korištenje, zamolite vlasnika autorskog prava da sliku licencira jednom od slobodnih licencija ili čak stvorite sliku koja je u potpunosti vaš rad i objavite ju pod jednom od slobodnih licencija.

Zašto sam ovdje?

Naslovnice, ilustracije, plakati, filmovi, poštanske marke i dizajni valuta, snimke ekrana web stranica, računalnih igara, glazbenih spotova, itd., čak i promotivne slike i reklame podliježu zaštiti autorskih prava, a ekskluzivna prava na korištenje, kopiranje i stvaranje izvedenih radova zadržava vlasnik autorskih prava. (Postoje i dodatna ograničenja kod poštanskih marki i valuta.) Wikipedija poštuje tuđa autorska prava – nemojte postavljati slike koje krše tuđa autorska prava.

Koji su to ograničeni uvjeti?

Općenito, slike koje nisu u javnom vlasništvu, uz određene iznimke, trebale bi biti korištene samo kad je određena slika značajna za članak, a ne zbog onoga što predstavljaju. Slika se može koristiti pod poštenom uporabom ako ju nije moguće zamijeniti slikom u javnom vlasništvu koja prikazuje istu stvar.

Drugim riječima, snimka ekrana filma je prihvatiljiva za korištenje kada se govori o samom filmu – nije prihvatljiva za korištenje kada se govori npr. o glumici koja se ujedno i pojavljuje u tom filmu. (Moguće je doći do slike glumice koja je slobodna za korištenje, dok isto to nije moguće kod snimke ekrana filma.)

Ako još niste sigurni postavite pitanje na Wikipedija:Slike/Pitanja prije postavljanja datoteke!

1. korak Izaberite prikladan naziv datoteke i unesite opis.
  • Promijenite naziv datoteke koji će biti korišten na Wikipediji tako da on opisuje sliku. Nemojte koristiti zadane nazive datoteka! Ako sliku preuzimate s neke druge Wikipedije ili Wikiprojekta ona bi trebala imati isti naziv kao i slika na toj Wikipediji.
Dobar izbor naziva: Pero Peric 2001.jpg
     Loš izbor naziva: IMG0592.JPG
2. korak Izaberite odgovarajuću licenciju, odnosno dozvolu iz izbornika licencija.
U izborniku licencija izaberite onu koja odgovara slici koju postavljate. Ako u izborniku ne postoji odgovarajuća dozvola potražite ju na popisu dozvola.
3. korak Unesite opis i objašnjenje za korištenje pod uvjetima poštene uporabe.

Napišite jasni opis slike koju postavljate u «sažetku», i to koristeći predložak infoslika. Opis mora sadržavati:

  • točan izvor slike, kao što što je na primjer URL web stranice na kojoj se slika nalazi;
  • puno ime autora ili vlasnika autorskog prava;
  • ime(na) članak(a) u kojima će slika biti korištena;
  • objašnjenje zašto je uporaba slike u određenom članku ili člancima opravdana bez dopuštenja vlasnika autorskog prava.
Kopirajte ovo u sažetak i ispunite
predložak
:
{{Infoslika
|Opis= 
|Izvor= 
|Datum=
|Autor=  
|Objašnjenje= 
}}
Pozor: Vaša će datoteka biti obrisana ako ne popunite predložak "Infoslika" i odaberete odgovarajuću licenciju! Hvala na razumijevanju.