MediaWiki:Uploadtext/hrnonfree

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Postavljanje datoteke koja nije u javnom vlasništvu i koristi se pod uvjetima poštene uporabe

Ova je stranica za postavljanje datoteka koje nisu u javnom vlasništvu, a njihovo je korištenje opravdano u određenim člancima pod uvjetima poštene uporabe. Kako biste postavili datoteku iz nekog drugog izvora, vratite se na čarobnjaka za postavljanje datoteka.

Molimo Vas da prvo pročitate ovu važnu poruku
Stop x nuvola.svg

Cilj svih Wikimedijinih projekata, uključujući i Wikipediju, objavljivanje je slobodnog sadržaja. Radovi koji nisu javno dobro mogu biti postavljeni na Wikipediju pod uvjetima poštene uporabe koja definira ograničene uvjete pod kojima može biti korišten sadržaj koji nije u javnom vlasništvu.

Ne biste trebali postavljati slike koje nisu u javnom vlasništu ako je vrlo vjerojatno da postoji i da može postojati slika slobodna za korištenje. Umjesto toga pronađite sliku slobodnu za korištenje, zamolite vlasnika autorskog prava da sliku licencira jednom od slobodnih licencija ili čak stvorite sliku koja je u potpunosti vaš rad i objavite ju pod jednom od slobodnih licencija.

Zašto sam ovdje?

Naslovnice, ilustracije, plakati, filmovi, poštanske marke i dizajni valuta, snimke ekrana web stranica, računalnih igara, glazbenih spotova, itd., čak i promotivne slike i reklame podliježu zaštiti autorskih prava, a ekskluzivna prava na korištenje, kopiranje i stvaranje izvedenih radova zadržava vlasnik autorskih prava. (Postoje i dodatna ograničenja kod poštanskih marki i valuta.) Wikipedija poštuje tuđa autorska prava – nemojte postavljati slike koje krše tuđa autorska prava.

Koji su to ograničeni uvjeti?

Općenito, slike koje nisu u javnom vlasništvu, uz određene iznimke, trebale bi biti korištene samo kad je određena slika značajna za članak, a ne zbog onoga što predstavljaju. Slika se može koristiti pod poštenom uporabom ako ju nije moguće zamijeniti slikom u javnom vlasništvu koja prikazuje istu stvar.

Drugim riječima, snimka ekrana filma je prihvatiljiva za korištenje kada se govori o samom filmu – nije prihvatljiva za korištenje kada se govori npr. o glumici koja se ujedno i pojavljuje u tom filmu. (Moguće je doći do slike glumice koja je slobodna za korištenje, dok isto to nije moguće kod snimke ekrana filma.)

Ako još niste sigurni postavite pitanje na Wikipedija:Slike/Pitanja prije postavljanja datoteke!

1. korak Izaberite prikladan naziv datoteke i unesite opis.
  • Promijenite naziv datoteke koji će biti korišten na Wikipediji tako da on opisuje sliku. Nemojte koristiti zadane nazive datoteka! Ako sliku preuzimate s neke druge Wikipedije ili Wikiprojekta ona bi trebala imati isti naziv kao i slika na toj Wikipediji.
Dobar izbor naziva: Pero Peric 2001.jpg
     Loš izbor naziva: IMG0592.JPG
2. korak Izaberite odgovarajuću licenciju, odnosno dozvolu iz izbornika licencija.
U izborniku licencija izaberite onu koja odgovara slici koju postavljate. Ako u izborniku ne postoji odgovarajuća dozvola potražite ju na popisu dozvola.
3. korak Unesite opis i objašnjenje za korištenje pod uvjetima poštene uporabe.
Searchtool.svg

Napišite jasni opis slike koju postavljate u «sažetku», i to koristeći predložak infoslika. Opis mora sadržavati:

  • točan izvor slike, kao što što je na primjer URL web stranice na kojoj se slika nalazi;
  • puno ime autora ili vlasnika autorskog prava;
  • ime(na) članak(a) u kojima će slika biti korištena;
  • objašnjenje zašto je uporaba slike u određenom članku ili člancima opravdana bez dopuštenja vlasnika autorskog prava.
Kopirajte ovo u sažetak i ispunite
predložak
:
{{Infoslika
|Opis= 
|Izvor= 
|Datum=
|Autor=  
|Objašnjenje= 
}}
Pozor: Vaša će datoteka biti obrisana ako ne popunite predložak "Infoslika" i odaberete odgovarajuću licenciju! Hvala na razumijevanju.