Mehanički ventilator

Izvor: Wikipedija
„Medumat Standard“ s ventilatorom
Mehanički ventilator

Mehanički ventilator ili uređaj za umjetno disanje naprava je koja se najčešće rabi za mehaničke ventilacije pomicanjem zraka kroz usta ili nos posebnim maskama i balonima kojima se upuhuje zrak u pluća bolesnika. Rabi se a ventilaciju ljudi s nedovoljnim ili neovoljnjim samo-disanjem. Plin koji diše obično je obogaćen kisikom. N

Moderni su mehanički ventilatori kompjuterizirani strojevi s mikroprocesorskim upravljanjem.Ako se primijeni brzo i ispravno, umjetno disanje može spasiti život.

U bolničkom liječenju obično na odjelima ili jedinicama za intenzivnu skrb ili tijekom operacijskih zahvata kada je bolesnik u anesteziji. Gumena ili plastična cijev (endotrahealni tubus) postavlja se jednim krajem u dušnik, a drugim je vezana za respirator ili sustav za anesteziju, koji zamjenjuju rad dišne muskulature. Suvremene naprave održavaju pozitivni i negativni tlak potreban za disanje u fiziološkim granicama, kako ne bi došlo do oštećenja pluća, posebice u bolesnika koji su na dugotrajnom mehan. umjetnom disanju.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Uređaji za umjetno disanje
Nedovršeni članak Mehanički ventilator koji govori o medicini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.