Melody Beattie

Izvor: Wikipedija
Melody Lynn Beattie
Rođenje Saint Paul, Minnesota, 26. svibnja 1948.
Nacionalnost Amerikanka
Zanimanje novinarka, spisateljica
Službena stranica melodybeattie.com
Portal o životopisima

Melody Lynn Beattie (Saint Paul, Minnesota, 26. svibnja 1948.) američka je spisateljica, autorica niza priručnika samopomoći.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođena je u Saint Paulu gdje je, nakon što je otac napustio obitelj, odrasla uz samohranu majku. Tijekom djetinjstva bila je zlostavljana. U ranoj mladosti počela je konzumirati alkohol i droge. Uspjela je završiti srednju školu, ali zbog ovisnosti počela se baviti sitnim kriminalom pa je bila uhićena. Ponuđeno joj je odvikavanje od ovisnosti ili zatvor. Odabrala je odvikavanje i tijekom tog razdoblja doživjela je duhovnu preobrazbu te promijenila život.

Nakon uspješnog odvikavanja počela je pomagati drugima, udala se i zasnovala vlastitu obitelj. Tijekom rada sa supružnicima ovisnika otkrila je i posvetila se pitanju suovisništva (codependency), vrsti neuroze koja se najčešće javlja kod partnera ovisnika i alkoholičara.

Djela[uredi | uredi kôd]

Poznata je postala nakon objavljivanja knjige Zbogom suovisništvu: kako prestati kontrolirati druge i početi brinuti o sebi (Codependent No More: How to Stop Controlling Others and Start Caring for Yourself) 1986. godine, kojom je promovirala pojam suovisništva. Uz ovu knjigu objavila je još petnaestak naslova, te mnoštvo članaka u časopisima i novinama. Knjige su joj prevođene na više jezika.

Knjige joj nisu prevedene na hrvatski jezik.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Knjiga Zbogom suovisništvu prevedena je na srodni slovenski jezik 1999. godine. (Melody Beattie, Zbogom, soodvisnost (prevela Petra Colarič), Orbis, Ljubljana, 1999., ISBN 9619077903, Zbogom, soodvisnost, www.rabljene-knjige.si)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Mrežna mjesta