Memorijal Petra Stankovića

Izvor: Wikipedija

Memorijal Petra Stankovića, hrvatska kulturno-znanstveno-obrazovna manifestacija posvećena Petru Stankoviću. Memorijal se održava jednom godišnje u Stankovićevom rodnom Barbanu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Inicijativu su dali Slaven Bertoša i Denis Kontošić. Koncem 2010. tadašnji načelnik Općine Barban Denis Kontošić zamolio je Bertošu bi li dopustio da se za potrebe nove web-stranice Općine Barban iskoriste podatci iz njegovih do tada objavljenih radova. Kontošić je na prvom susretu s velikim entuzijazmom govorio o Petru Stankoviću i upoznao ga s idejom o organiziranju skupa njemu u čast pa se krenulo s organizacijom skupa. Prvi susret održan je oko obljetnice Stankovićevog rođenja (22. veljače 1771.) 2011. godine. U sklopu memorijala od 2012. godine održava se znanstvenog skupa Barban i Barbanština od prapovijesti do danas. Izašlo je više zbornika sa skupa. Glavni je organizator skupa bila Općina Barban, a suorganizatori su Osnovna škola Jure Filipovića Barban, Turistička zajednica Općine Barban i Župa sv. Nikole u Barbanu. Od 2019. godine je organizator, a od 2020. suorganizator skupa uz Općinu Barban je i Katedra Čakavskog sabora za povijest Istre u Pazinu. Od 2020. organizator skupa je, uz Općinu Barban, Katedra Čakavskog sabora Barban. Planira se sudioništvo prenijeti i na školsku djecu.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Glas Istre Vanesa Begić: BARBAN U SRCU: Barbanac Petar Stanković bio je praotac permakulture stoljeće prije Japanca Fukuoke, 22. veljače 2020. (pristupljeno 5. ožujka 2020.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]