Mentalizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Mentalizam. Za druga značenja pogledajte Mentalist (TV serija).

Mentalizam je aktivnost u kojoj njeni praktikanti, zvani mentalisti, pokazuju visoko razvijene mentalne i intuitivne sposobnosti. U tim predstvama mentalisti publici stvaraju dojam da su obdareni parapsihološkim ili nadnaravnim moćima kao što je telepatija, gatanje, vidovitost, psihokineza, i sl. Hipnoza se također može koristiti kao alat za predstavu. Mentalisti se ponekad nazivaju vidovnjačkim zabavljačima.

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Većinu onoga što moderni mentalist obavlja u svom radu može se pratiti natrag izravno na testovima nadnaravne moći koja su provedena od strane medija, spiritualista i vidovnjaka u 19. stoljeću. Međutim, povijest mentalizma seže čak i dalje. Spominjanje vidovnjaka i proročanstva mogu se naći u djelima starih Grka i u Starom zavjetu u Bibliji. Mentalisti mogu rabiti slična načela i vještine kao magičari na pozornici.

Pristupi izvedbi[uredi | uredi kôd]

Stilovi prezentacije mogu se uvelike razlikovati. Nekoliko izvođača, u kalupu Urija Gellera ili Jamesa Van Praagha, tvrde da zapravo posjeduju nadnaravne moći, kao što su telepatija, vidovitost, telekineza ili.

Mnogi suvremeni izvođači, uključujući i Richarda Osterlinda, Banacheka i Derrena Browna pripisuju svoje rezultate manjim natprirodnim sposobnostima, kao što je sposobnost čitanja govora tijela ili podsvjesno manipuliranje subjektom kroz psihološke sugestije.

Mentalist ili mađioničar[uredi | uredi kôd]

Mentalisti općenito ne miješaju "standardne" čarobnjačke trikove sa svojim mentalnim podvizima. Na taj način mentalizam se previše usko povezuje s trikovima kazališnih magičara. Mnogi mentalisti tvrde da uopće nisu magičari, tvrdeći da je to drukčiji oblik umjetnosti.

Mnogi magičari, međutim, miješaju svoje mentalne izvedbe s iluzijom magije. Na primjer, štos trik sa čitanjem misli također može uključivati čarobno prenošenje dva različita predmeta. Takvi hibridni podvizi magije često se nazivaju mentalne magije od strane izvođača. Čarobnjaci koji rutinski miješaju magiju s mentalnom magijom su David Copperfield i David Blaine.

Vidi također[uredi | uredi kôd]