Mercury-Redstone 3

Izvor: Wikipedija
Mercury-Redstone 3

Alan Shepard, fotografiran filmskom kamerom unutar kapsule Freedom 7
Podaci o misiji
Organizacija NASA
Tip misije pokusni let
Trajanje misije 15 minuta, 28 sekundi
Domet 487.3 km
Apogej 187.5 km
Karakteristike letjelice
Svemirska letjelica Mercury br. 7
Glavni ugovaratelji McDonnell Aircraft
Masa pri lansiranju 1 830 kg
Masa pri slijetanju 1 051 kg
Posada
Veličina posade 1
Članovi Alan Shepard
Pozivni znak Freedom 7
Početak misije
Datum lansiranja 5. svibnja 1961., 14:34:13 UTC
Raketa Redstone MRLV MR-7
Mjesto lansiranja Cape Canaveral,
Lansirni kompleks 5 (LC-5)
Kraj misije
Nadnevak slijetanja 5. svibnja 1961., 14:49:35 UTC
Mjesto slijetanja 27°14′N 75°53′W / 27.23°N 75.88°W / 27.23; -75.88
Pokupio USS Lake Champlain
Oznaka misije i fotografija posade
Naziv letjeice kako je bio obojan na kapsuli
Naziv letjeice kako je bio obojan na kapsuli
Alan Bartlett Shepard, mlađi
Alan Bartlett Shepard, mlađi
Navigacija
Prethodna misijaSljedeća misija
Mercury-Redstone BDMercury-Redstone 4

Mercury-Redstone 3 ili Freedom 7 bio je prvi američki svemirski let s ljudskom posadom, 5. svibnja 1961. kojeg je pilotirao astronaut Alan Shepard. Let je bio dio programa Mercury čiji je krajnji cilj bio postaviti astronauta u orbitu oko Zemlje i vratiti ga nazad sigurnog. Shepardova misija bila je 15-ominutni suborbitalni let čiji je glavni cilj bila demonstracija kako može podnijeti jake G-sile koje se javljaju za vrijeme lansiranja i ponovnog ulaska u atmosferu.

Shepard je nazvao svoju svemirsku kapsulu Freedom 7 i time postavio presedan za ostalih šest astronauta Mercuryja koji imenuju svoje kapsule. Broj 7 bio je uključen u svim nazivima svemirskih letjelica s ljudskom posadom programa Mercury u čast Mercury Sevenu (en. Mercuryjeva sedmorica), NASA-inoj prvoj grupi astronauta. Njegova letjelica dosegla je visinu od 187.5 km i domet od 487.3 km. Bio je to treći let Mercuryja koji je lansiran pomoću lansirnog vozila Mercury-Redstone, s Cape Canaverala, Floride, pored Atlantskog oceana.

Za vrijeme leta, Shepard je promatrao Zemlju, testirao sustav za kontrolu visine kapsule i okrenuo kapsulu okolo kako bi njen toplinski štitnik usmjerio prema naprijed za ponovni ulazak u atmosferu. Također je testirao i retrorakete koje bi letjelice u budućim misijama vratile iz orbite nazad na Zemlju, iako kapsula nije imala dovoljno energije da ostane u orbiti. Nakon ponovnog ulaska, kapsula je sletjela padobranom u Atlantski ocean pored Bahama. Sheparda i njegovu kapsulu pokupio je helikopter i odveo na nosač aviona.

Misija je bila tehnički uspjeh, iako je američki na postignuće razvodnila činjenica da je, prije samo 3 tjedna, Sovjetski Savez lansirao prvog čovjeka u svemir, Jurija Gagarina, koji je obletio Zemlju (jednu orbitu) u letjelici Vostok 1.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Freedom 7Arhivirana inačica izvorne stranice od 26. siječnja 2012. (Wayback Machine) na stranici Kennedy Space Centera

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]