Mickey Mouse

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Mickey Mouse

Mickey Mouse je lik iz animiranih filmova i stripova koji je postao ikona The Walt Disney Companyja.

1928. godine su ga stvorili Walt Disney i Ub Iwerks. Disney ga je isprva odlučio nazvati Mortimer Mouse, ali mu je supruga Lillian predložila da promijeni ime u "Mickey" jer je "Mortimer" zvučalo previše ružno.

Glas mu je od 1928. godine posuđivao sam Walt Disney, što je nastavio i činiti sve do 1947. godine. Nakon Disneya, glas je do 1977. godine posuđivao zvučni dizajner Jimmy MacDonald. Nakon njega ulogu je preuzeo Wayne Allwine, koji će je i obnašati do smrti 2009. godine. Mickeyu glas trenutno posuđuje Bret Iwan.

The Walt Disney Company dan njegova rođenja smatra 18. studenog 1928. godine. Naime, toga se dana po prvi put prikazao, tj. pustio u prodaju animirani film Parobrod Willie u kome je Mickey imao glavnu ulogu.

Ovaj antropomorfizirani miš je evoluirao od toga da jednostavno bude lik u animiranim filmovima i stripovima kako bi postao jedan od najprepoznatljivijih simbola na svijetu.

Mickey Mouse je diljem svijeta poznat kao najuspješniji lik iz animiranih filmova i stripova na svijetu.

Trenutno je glavni lik Playhouse Disney serije "The Mickey Mouse Clubhouse" koja se emitira na Disney Channelu. Ujedno je i vođa Kluba Mickeyja Mousea.

Njegova djevojka i ljubav njegova života je Minnie Mouse.