Mikrolaki avion

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Moderni motorni zmaj

Mikrolaki avion (motorni zmaj) je zrakoplov jednosjed ili dvosjed, pokretan motorom, koji pri najvećoj dopuštenoj uzletnoj masi nije brži od 65 km/h, a kojim se upravlja premještanjem težine pilota i/ili aerodinamičkim upravljačkim kormilom, a čija najveća dopuštena uzletna masa ne prelazi 300 kg kod jednosjeda, 450 kg kod dvosjeda, odnosno, u amfibija i hidro izvedbi 10% više od tih masa.

Prvi korak na putu do letača danas je najčešće letenje sa zmajem, bilo to s onim bez motora ili onim s motorom. Smatra se da su zmajevi jedni od najstarijih vrsta letjelica, a korijene vuku još od Leonarda Da Vinci-ja. Poslije paraglidera, najjeftinije su letjelice kojima se letač možete vinuti u zrak.

Uloga aeroklubova[uredi | uredi kôd]

Kao i svaki letački sport letenje mikrolakim avionom može biti opasno ako se izvodi nepažljivo i nestručno. Zato je svrha aeroklubova probuditi znatiželju kod laika i ljubitelje letjenja za jednim od najjedostavnijih i najslobodnijih oblika leta. Početnici prolaze kroz standardizirane tečajeve vođeni vrlo iskusnim instruktorima, kako bi se izbjegla svaka i najmanja mogućnost pogreške i krive prosudbe situacija u uzlijetanju, letu i slijetanju. Poslije odrađenog teoretskog dijela školovanja potrebno je samo malo hrabrosti uzletjeti prvi put, a nakon toga, ili se čovjek zaljubi u "zmajarstvo", ili mu to više ne pada na pamet. U Hrvatskoj mikrolake aeroklubove možete naći u ;

Bjelovaru Aeroklub Bjelovar
Prelogu "Rode"
Ivanić-Gradu Aeroklub Ivanić
Popovači Aeroklub Popovača
Virovitici Aeroklub Virovitica
Koprivnici Aeroklub Krila Koprivnice

Konstrukcija[uredi | uredi kôd]

Preko 25 godina istraživanja i tvorničke izrade mikrolakih aviona, učinili su ih konstrukcijski sigurnim. Konstrukcija dvosjednih motornih "zmajeva" je dovoljno čvrsta i dugotrajna, a njihova letna svojstva i autostabilnost dovedeni su do savršenstva.

Pogonska grupa[uredi | uredi kôd]

Pogonska grupa je vrlo jednostavna za upotrebu i uz redovito održavanje može se koristiti godinama bez većih problema.


Airplane.svg Nedovršeni članak Mikrolaki avion koji govori o zrakoplovstvu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.