Milan, Ohio

Izvor: Wikipedija

Milan je gradić u sjevernom dijelu savezne američke države Ohio, smješten na granici okruga Huron i Erie. U Milanu živi nešto više od 1.000 stanovnika. Značajan je kao rodno mjesto Thomasa Alve Edisona. U blizini se nalazilo selo Delaware Indijanaca, Pequottink, naseljeno prognanicima iz Gnadenhuttena.

Na mjestu gdje danas stoji Milan sa slikovitim ulicama i trgom, nekada se nalazilo indijansko selo Petquotting (Indian Village of Petquotting) u kojem je 1804. utemeljena misija za nekoliko kršćanskih indijanskih obitelji za čije je potrebe podignuta misijska kućica i malena kapelica.

Pod imenom Petquotting Milan je bio poznat sve do 1809. godine. Naziv naselju daje temelje naseljenik Ebenezer Merry koji utemeljuje grad 1816. i postaje poznato kao Merry's Mill (kasnije je prekršteno u Milan). Grad gravitira prema rijeci Huron, koja je plovna do velikih jezera te je njihov san ostvaren 1839., osam godina prije rođenja Edisona, izgradnjom kanala dugog 3 milje. Kanal ih povezuje s rijekom Huron. Iste godine u Milan Canal Basin uplovio je prvi brod što je rezultiralo pravim trgovačkim bumom. Milan postaje svjetska luka za izvoz žitarica s okolnih farmi. Za potrebe luke izgrađeno je 14 skladišta, a do 20 škuna na dan napuštalo je luku. Luka se održala sve do godine 1867., tijekom kojeg perioda je izgrađeno 75 brodova. Njezin sigurni kraj potvrđen je 1868. pojavom željeznice i katastrofalnom poplavom u kojoj je luka uništena.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Flag of the United States.svg Nedovršeni članak Milan, Ohio koji govori o gradu u SAD-u treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.