Milorad Vukojičić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Milorad Vukojičić (1917.-1945.), zvani pop Maca (deminutiv od “macola”[1]) ili pop Koljač, je bio crnogorski pop SPC, vođa četničke crne trojke u drugom svjetskom ratu. Nakon rata je osuđen na smrt i pogubljen. Proglašen je za sveca Srpske pravoslavne crkve 2005. godine.

Biografija[uredi VE | uredi]

Rođen je 1917. godine u Pljevljima. Nakon Bogoslovije u Sarajevu postao je pop 1940. godine.

U drugom svjetskom ratu je bio pripadnik četničkih snaga, koje su bile u službi snaga osovine, prvo fašističke Italije, a potom nacističke Njemačke. Prema svjedočenjima, pop Milorad Vukojčić je bio egzekutor četničke crne trojke koja je klala i ubijala civile u Pljevljima, često žene i djecu, obitelji partizanskih boraca. Noću, između 6. i 7. travnja 1944 Vukojčićeva "crna trojka" je pohod uhićenja žena partizana i simpatizera pokreta otpora. Tada su uhićene Zora Karamatijević, Ljubica Stojkanović, Savka Matović, Milica Janketić i Mileva Žugić, priča sin jedne od žrtava.[2] Zajedno sa ostalim ženama tada je ubijena i majka poznatog glumca Miše Janketića, Milica.[3] Ipak, navodi se da su najveći zločini počinjeni u ozujku i travnju 1944. godine kada je ubijeno više osoba.[4] U to vreme je u okupiranim Pljevljima bila nemačka uprava.

Kanonizacija[uredi VE | uredi]

Srpska pravoslavna crkva ga je proglasila za sveca 2005. godine u manastiru Žitomislić u Hercegovini, uprkos protestima žitelja Plevlje koji su tvrdili da je ratni zločinac. Uz Vukojičića je istovremeno za sveštenomučenika proglašen i Slobodan Šiljak, koji je također po mnogim svjedočenjima okrvavio ruke krvlju nevinih. Glumac Mihajlo Janketić, čija je majka zaklana, taj je čin nazvao "amoralnim" ("To što je učinila Srpska pravoslavna crkva je toliko amoralan čin da neću da učestvujem u čitavoj ovoj stvari čak ni kao protivnik"). Miodrag Stamenić iz Pljevalja prosvjedovao je zbog kanonizacije Milorada Vukojičića, za koga tvrdi da mu je u Drugom svjetskom ratu ubio članove obitelji: djeda Dika Stamenića, babu Jule i oca Ljuba, 1944. godine u Pljevljima.

Izvori[uredi VE | uredi]

Vidi još[uredi VE | uredi]