Milutin Vandekar

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "životopis".
(Primjeri uporabe predloška)

Milutin Vandekar (Zagreb, 16. ožujka 1924.Grand Lancy, Švicarska, 29. studenoga 2014.)[1], hrvatski - skladatelj i liječnik

Bio je doktor medicinskih znanosti; klavir i kompoziciju učio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 1950. znanstveni savjetnik Instituta za medicinska istraživanja u Zagrebu, te niz godina ravnatelj odjela toksikologije; 1967.–84. radio u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji u Ženevi.[1] Milutin Krešo (krsno ime, a tako su ga u obiteljskom krugu i zvali), svirao je u Big bandu Zlatka Černjula, u Big bandu Romanija i njegovu malom sastavu, Domobranskom big bandu, poslije rata - Big band 32. divizije, Orkestru braće Johan te Big bandu Filskulturnog društva Sloboda. Uz to je diplomirao medicinu i postao doktor medicinskih znanosti.

Prva velika uspješnica koju je skladao je bila "Mala djevojčica" s premijernog festivala jugoslavenske radiodifuzije u Opatiji 1958. za koji je tekst napisala njegova sestrična Mira Dupelj, alias Alka Ruben, s kojom će najčešće surađivati. „Malu djevojčicu“ izveo je Ivo Robić i tada šesnaestogodišnja Zdenka Vučković. Mnogi, možda i većina, će tu pjesmu pogrešno nazivati po njenom refrenskom stihu „Tata, kupi mi auto“. Na sljedećem "Zagrebfestu '59" će pobijediti opet Vandekar – Ruben tandem s "Ljubav ili šala" u izvedbi Gabi Novak.

"Kao stvaralac zabavnih melodija zauzima jedno od najistaknutijih mjesta pedesetih i šezdesetih godina u Hrvatskoj. Njegove se kompozicije odlikuju izvrsnom harmonijskom i kontrapunktičkom obradom." (iz "Leksikona jugoslavenske muzike", Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, u Zagrebu 1984. godine.)

U domovini je za svoje skladbe je primio desetak nagrada na festivalima.

Važnije skladbe[uredi | uredi kôd]

Mala djevojčica (tata, kupi mi auto), Sretna luka, Ljubav ili šala, Zagonetka, Negdje daleko, Volim kišu, Dođi olujo, More moje Jadransko more, Bolero noći, Anela te lake orkestralne: Dunjin cvijet (veliki revijski orkestar), Fantazija (rog i orkestar), Rapsodija (truba i orkestar) i Suita (klavir, 2 roga, harfa i gudači); za plesni orkestar: Impresije u tangu, Suita prema mjuziklu Tornado; koncertantne: Concertino za klavir i orkestar, Koncert za klavir i orkestar; glazbeno-scenske: Tornado (mjuzikl u 3 čina, libreto: Dunja Robić), Agata ah Agata (mjuzikl u 3 čina, libreto: Dunja Robić), Judita (opera u 4 čina, libreto:Dunja Robić).

Od 1965. je živio u Švicarskoj, gdje je do umirovljenja radio kao znanstvenik pri UNESCO-u.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Vandekar, Milutin. Hrvatsko društvo skladatelja. Hrvatsko društvo skladatelja. Pristupljeno 15. ožujka 2022.