Ministarstvo domovinske sigurnosti Sjedinjenih Američkih Država

Izvor: Wikipedija
Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD
United States Department of Homeland Security
Znak Ministarstva domovinske sigurnosti SAD
Znak Ministarstva domovinske sigurnosti SAD
Osnovni podaci
Država Sjedinjene Američke Države
Ustanovljeno 25. studenoga 2002.
Nadležnost Savezna vlada SAD
Sjedište Kompleks zgrada u Aveniji Nebraska, Washington D.C.
Broj zaposlenika 216.000 (2010.)
Godišnji proračun $ 60.8 milijardi (2013.)
Ministar Jeh Johnson
Zamjenik ministra Alejandro Mayorkas
Mrežne stranice
dhs.gov

Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD (engl. Department of Homeland Security) je ministarstvo u SAD-u stvoreno nakon Napada 11. rujna zaduženo za sigurnost i zaštitu teritorija Sjedinjenih Država od terorističkih prijetnji, namjerno izazvanih nesreća i prirodnih katastrofa. Dok je Ministarstvo obrane zaduženo za vojsku i vojne operacije, Ministarstvo domovinske sigurnosti radi na civilnom djelokrugu štiteći Sjedinjene Države unutar i izvan njezinih granica. Cilj Ministarstva je pripremiti se, spriječiti i odgovoriti na domaće hitne slučajeve, posebno terorističke.

S više od 200.000 zaposlenih Ministarstvo domovinske sigurnosti je najveće ministarstvo u Kabinetu SAD-a, poslije Ministarstva obrane i Ministarstva ratnih veterana. Politika Ministarstva je koordinirana od strane Bijele kuće. Na čelu Ministarstva domovinske sigurnosti je ministrica Janet Napolitano koja je pripadnica Kabineta SAD-a.

Sustav opreza Ministarstva državne sigurnosti[uredi | uredi kôd]

Sustav opreza Ministarstva državne sigurnosti

12. ožujka 2002., stvoren je Sustav opreza Ministarstva državne sigurnosti po direktivi Predsjednika da se učinkovito širi vijest u slučaju terorističkog napada na SAD. Zato je stvorena tablica u različitim bojama tj. Sustav opreza od 5 razina. Prva razina prikazuje i predstavlja niski rizik od terorističkih napada, druga razina predstavlja opći rizik od terorističkog napada, treća razina predstavlja značajan rizik od napada, četvarta razina predstavlja visok rizik od napada, a peta razina predstavlja ozbiljan rizik od terorističkih napada.