Mirovni zbor

Izvor: Wikipedija
Logotip usvojen 2016. godine.

Mirovni zbor ili mirovni korpus (engleski: Peace Corps) je program dragovoljnog rada koji provodi Vlada Sjedinjenih Država. Glavne zadaće Zbora su pružanje novčane, tehničke i druge pomoći, dragovoljni rad izvan SAD-a i upoznavanje neamerikanaca s američkom kulturom i tradicijom, kao i upoznavanje Amerikanaca s drugim narodima i kulturama.

Dragovoljci Mirnovnog zbora su američki državljani, najčešće sa završenim koledžom i tromjesečnom dragovoljnom obukom i s barem dvije godine volonterskog iskustva. Dragovoljci surađuju s vladom, školama, neprofitnim i nevladinim udrugama na područjima informatičkih tehnologija, obrazovanja, zaštite okoliša, poljoprivrede, gospodarskog i društvenog razvoja. Nakon dvije godine dragovoljnog rada, dragovoljci mogu istupiti iz Zbora.

Osnovan je uredbom predsjednika Johna Kennedyja koja je na snagu stupila 1. ožujka 1961. Kongres SAD-a uredbu je potvrdio 2. rujna iste godine te Mirovni zbor proglasio vladinom organizacijom. Sjedište organizacije je u Washingtonu.

Od osnutka 1961. do 2015., oko 220.000 Amerikanaca pridružilo se Zboru i služilo u 141 državi svijeta.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Službene stranice Mirovnog zbora, Činjenice o Mirovnom zboru, 30. rujna 2015. (pristupljeno 2. ožujka 2017.)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]