Mladen Bestvina

Izvor: Wikipedija
Mladen Bestvina 1986. godine.

Prof. dr. sc. Mladen Bestvina (Osijek, 1959.) hrvatski je matematičar koji živi i radi u SAD-u. Bavi se proučavanjem geometrijske teorije grupa na Sveučilištu u Uti.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je 1959. u Osijeku, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Već kao srednjoškolac istaknuo se izvanrednim rezultatima na domaćim i međunarodnim matematičkim natjecanjima (dvije srebrne i jedna brončana medalja na matematičkim olimpijadama).[1] Na Sveučilištu u Zagrebu diplomirao je 1982. godine, a doktorirao je 1984. na Sveučilište države Tennessee u Knoxvillu pod mentorstvom Johna Walsha.[2] Sljedećih devet godina proveo je kao istraživač i izvanredni profesor na Kalifornijskom sveučilištu i Berkeleyu, Zavodu za matematičke znanosti, na Sveučilištu države Kalifornije u Los Angelesu i Visokom institutu za egzaktne znanosti u Parizu te na Institutu za viša znanstvena istraživanja u Princetonu.[3]

Od 1993. je redovni profesor, a od 2008. istaknuti profesor na Sveučilištu u Uti. Bestvina je urednik časopisa Annals of Mathematics, vođećega matematičkoga časopisa na svijetu. Posebno priznanje iskazano mu je kad je na Svjetskom matematičkom kongresu u Pekingu 2002. održao predavanje na poziv o grupi vanjskih automorfizama slobodne grupe ranga n. U svojem znanstvenom radu dao je bitne doprinose geometrijskoj topologiji (univerzalni kontinuumi, mnogostrukosti, hiperboličke strukture na 2- i 3- mnogostrukostima) i geometrijskoj teoriji grupa.[3]

Vanjski je suradnik Hrvatskog matematičkog društva i dopisni član HAZU-a.[3] Godine 2012. postao je počasnim članom Američkog matematičkog društva.[4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Mladen Bestvina (engl.), službene stranice Matematičke olimpijade, www.imo-official.org, 10. veljače 2010. (pristupljeno 17. veljače 2017.)
  2. Mladen Bestvina (engl.), Mathematics Genealogy Project, www.genealogy.math.ndsu.nodak.edu, 8. veljače 2010. (pristupljeno 17. veljače 2017.)
  3. a b c Dopisni članovi HAZU-a: Mladen Bestvina, službene stranice HAZU-a, info.hazu.hr (pristupljeno 17. veljače 2017.)
  4. Popis članova Američkog matematičkog društva (engl.), Američko matematičko društvo, www.ams.org, 11. listopada 2012. (pristupljeno 17. veljače 2017.)