Modri jedić

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Modri jedić
Modri jedić
Modri jedić
Status zaštite

Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Ranunculales
Porodica: Ranunculaceae
Rod: Aconitum
Vrsta: A. napellus
Dvojno ime
Aconitum napellus
L.
Područje života

Modri jedić (lat. Aconitum napellus), smrtonosno otrovna biljka iz porodice žabnjakovki, jedna je od 340–tak vrsta u rodu jedića, sa 13 podvrsta. U Hrvatskoj rastu najmanje dvije podvrste. Biljka je rasprostranjena po zapadnoj i srednoj Europi.

Modri jedić je trajnica koja naraste do 100 centimetara, sa bezmirisnim tamnoljubičastim cvjetovima, i nasuprotnim listovima razdijeljenim na 5 do 7 režnjeva. Plod ima 3 do 5 kapsula sa mnogobrojim smeđecrnim sjemenkama. Svi dijelovi biljke sadrže akonitin, a do trovanja može doći i samim dodirom, pa se u prošlosti njezin otrov koristio za premazivanje vrškova strelica i kopalja.[1]

Toksikologija[uredi VE | uredi]

Vidljivi simptomi mogu se pojaviti gotovo odmah, obično ne kasnije od jednog sata, i "s velikim dozama smrt je gotovo trenutačna." Smrt se obično javlja u roku od dva do šest sati u fatalnom trovanju (20 do 40 ml tinkture može se pokazati smrtonosnim ). [2] Početni znakovi su gastrointestinalni uključujući mučninu, povraćanje i proljev. Nakon toga slijedi osjećaj paljenja, trnjenja i ukočenosti usta i lica, te paljenja u abdomenu.[3] U teškim otrovanjima javlja se izražena slabost motorike, a osjećaj trnaca i utrnulosti širi se do udova. Kardiovaskularni sumptomi uključuju hipotenziju, sinusnu bradikardiju i ventrikularnu aritmiju. Ostalp simptomi mogu uključivati ​​znojenje, vrtoglavicu, poteškoće u disanju, glavobolju i zbunjenost. Glavni uzroci smrti su ventrikularna aritmija i asistola, paraliza srca ili respiratornog sustava. Jedini post-mortem znaci su oni asfiksije.

Liječenje trovanja uglavnom je suportivno. Svi bolesnici trebaju pažljivo praćenje krvnog tlaka i srčanog ritma. Gastrointestinalna dekontaminacija s aktivnim ugljenom može se koristiti ako se unese u roku od jednog sata od gutanja. Glavni fiziološki protuotrov je atropin, koji se koristi za liječenje brahikardije. Drugi lijekovi koji se koriste za ventrikularnu aritmiju uključuju lidokain, amiodaron, bretij, flekainid, prokainamid, i mekeksiletin.

Otrovanje se može dogoditi i nakon branja listova bez rukavica; akonitinski toksin se apsorbira lako kroz kožu. U tom slučaju neće biti gastrointestinalnih učinaka. Trnci će početi u trenutku apsorpcije i produžiti 0d ruku do ramena, nakon čega će početi utjecati na srce . Zujanje će slijediti neugodna utrnulost. Liječenje je slično otrovanju uzrokovanom gutanjem.

Primjena u narodnoj medicini[uredi VE | uredi]

Koristi se u narodnoj medicini,u Rusiji i Kini.Kinezi posebnim postupkom smanjuju otrovnost biljke. Svi dijelovi biljke sadrže diterpenske alkaloide, uključujući akonitin. Budući da je biljka vrlo otrovna, nikada nije bila važna u tradicionalnoj medicini. U stranoj fitoterapiji, tinkture od jedićevog lišća koriste se izvana kako bi se ublažilo bolove povezane s gihtom, išijasom i neuralgijom. Osim spomenute tinkture preparate na bazi jedića praktički se ne koristi.Sudeći po literaturi u Rusiji i danas korištenje ima pristalica,

U homeopatiji se koristi za liječenje živčanih bolesti uzrokovanih ljutnjom, strahom, nervoznim uznemirenjem ili neuralgijom.

Podvrste[uredi VE | uredi]

 • Aconitum napellus subsp. castellanum Molero Mesa & C. Branche
 • Aconitum napellus subsp. corsicum (Gayer) W. Seitz
 • Aconitum napellus subsp. fissurae (E. I. Nyárády) W. Seitz, raste i u Hrvatskoj
 • Aconitum napellus subsp. hinterhuberi W. Starmühler
 • Aconitum napellus subsp. koelleanum (Rchb.) W. Mucher
 • Aconitum napellus subsp. lobelii W. Mucher
 • Aconitum napellus subsp. lusitanicum Rouy
 • Aconitum napellus subsp. napellus
 • Aconitum napellus subsp. polatschekii Mucker ex W. Starmühler
 • Aconitum napellus subsp. seitzii Macher ex W. Starmühler
 • Aconitum napellus subsp. splendens (Font Quer) Rivas Mart.
 • Aconitum napellus subsp. superbum (Fritsch) W. Seitz, raste i u Hrvatskoj
 • Aconitum napellus subsp. vulgare Rouy & Fouc.

Aconitum napellus subsp. tauricum, koja raste i po hrvatskoj, nekada je smatrana njegovom podvrstom a danas se vodi kao podvrsta vrste Aconitum tauricum (Aconitum tauricum subsp. tauricum)[4]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Modri jedić
Logotip Wikivrsta
Wikivrste imaju podatke o: Aconitum napellus

Dodatna literatura[uredi VE | uredi]

Aldašev,A.A. Akoniti - farmakologia,toksikologija i primenenie ,Frunze 1979.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

 1. Priroda i biljke
 2. The Extra Pharmacopoeia Martindale. Vol. 1, 24th edition. London: The Pharmaceutical Press, 1958, page 38
 3. The Extra Pharmacopoeia Martindale. Vol. 1, 24th edition. London: The Pharmaceutical Press, 1958, page 38
 4. Catalogue of Life: 28th March 2018