Bezlistac

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Monotropa)
Bezlistac
M. uniflora
M. uniflora
Sistematika
Carstvo: Plantae
Divizija: Tracheophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Ericales
Porodica: Ericaceae
Potporodica: Monotropoideae
Tribus: Monotropeae
Rod: Monotropa
L.
Baze podataka

Flora Croatica

Bezlistac (lat. Monotropa), biljni rod iz porodice vrjesovki kojemu pripada najmanje jedna vrsta trajnice iz Sjeverne Amerike gdje je lokalno poznata kao Indian pipe i ghost pipe i sjeveru Južne Amerike. Ova biljka zabilježena je i u djelovima Azije: Kina, Tibet, Nepal, Koreja, Pakistan, Bangladeš, Butan, Indija.[1]

Rijetka je i neobična biljka koju neki narodi koriste za izradu ljubavnih napitaka, protiv kašlja i za dobivanje višenamjenskog ulja, za smirenje. Bezlistac je obično potpuno bijel, a ima po sebi i crne mrlje i ponekad blijedo ružičastu boju, a rijetko kada je crvena. Energiju ne stvara od sunca (nema klorofila), pa nema ni listova, po čemu je i dobila ime. Parazit je, konkretnije mikoheterotrof. Živi u zajednici s mikoriznim gljivicama, naročito onima iz roda Tricholoma. Gljivica daje biljci minerale a biljka gljivici asimilate. Mikoheterotrofija se sastoji u tome da preko gljivice crpi ne samo minerale nego i asimilate, posebno glukozu iz susjednog stabla, a gljivici zauzvrat ne daje ništa. Oprašivači su razni kukci.

Latinsko ime roda dolazi od grč. monotropos = koji živi sam (grč. monos = sam, jedan i grč. tropos = okret).

U Hrvatskoj raste vrsta M. hypopitys, narodno poznata kao obični bezlistac ili grozdasti bezlistac.[2]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Monotropa
Wikivrste imaju podatke o taksonu Monotropa

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Catalogue of Life: 28th March 2018. Inačica izvorne stranice arhivirana 14. veljače 2021. Pristupljeno 21. travnja 2018. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. FCD