Montevidejski zaljev

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Montevideo zaljev)
Panoramski pogled na cijeli zaljev.
Stara karta zaljeva iz 1882. koja se čuva u Britanskoj knjižnici.

Montevidejski zaljev (špa. Bahía de Montevideo) je zaljev koji okružuje urugvajski glavni grad Montevideo. Dio je većeg zaljeva Rio de la Plata, ogranka Atlantskog oceana u urugvajsku i brazilsku obalu. Prije se nazivao po španjolskom konkvistadoru, vojniku i istraživaču Pedru de Mendozi.

Zaljev je kružnog oblika prosječne širine od oko pola milje i dovoljne dubine za siguran i brz ukrcaj i iskrcaj brodova. Na zapadnoj strani zaljeva nalazi se brdo koje ime nosi prema gradu čiji zaljev okružuje (Brdo Montevideo), a okrunjeno je Tvrđavom generala Artigasa sa svjetionikom koji dominira okolnim krajobrazom.

Stanovnici Montevidea iskoristili su dobra prirodna obilježja zaljeva i početkom 1870-ih izgradili pomorsku luku, koja je po broju primljenih putnika i prevezene robe najveća u Urugvaju i jedna od najvećih u cijeloj Južnoj Americi.[1][2]

Uz obale zaljeva izgrađene su šetnice, parkovi i ugostiteljski objekti.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Puertos de Montevideo - Pomorska luka Montevideo. World Port Source. Pristupljeno 27. studenoga 2010. (engl.)
  2. Puertos Comerciales del Uruguay – Montevideo. Administracion Nacional de Puertos. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. prosinca 2010. Pristupljeno 27. studenoga 2010.
Commons-logo.svgU Wikimedijinu spremniku nalazi se još gradiva na temu: Montevideo zaljev