Montezuma I.

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Montezuma I.
Huehuemoteuczoma mendoza (cropped).jpg
Montezuma I.
tlatoani Tenochtitlána
Vladavina 1440. - 1468.
Prethodnik Itzcoatl
Nasljednik Axayacatl
Supruga Chichimecacihuatzin I.
Djeca
Atotoztli II.
Chichimecacihuatzin II.
Iquehuacatzin
Mahchimaleh
Puno ime
Motecuhzoma Ilhuicamina
Otac Huitzilihuitl
Majka Miahuaxihuitl
Rođenje o.1390.
Smrt 1468.

Montezuma I., poznati i kao Motecuhzoma Ilhuicamina (nahuatl. Motēuczōma Ilhuicamīna = "ljuti gospodar" i "nebeski strijelac"; španj. Moctezuma) (Tenochtitlán, o. 1390. - ?, 1468.), peti astečki car, tlatoani Tenochtitlána (1440.-1468.). Postavio je temelje snažnog Astečkog Carstva i pridonio brzom razvitku države Asteka.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Bio je sin cara Huitzilihuitla i kraljice Miahuaxihuitl. Bio je brat Chimalpopoca († 1427.) koji je preuzeo vlast 1416. godine, nakon smrti njihova oca. Bio je jedan od ključnih suradnika i vojnih zapovjednika (tlacateccal ili tlacochcalcatl) svoga strica i bratova nasljednika, tlatoanija Itzcoatla (1427.-1440.), kojemu je pomogao obraćunati se se s regionalnim silama i proširiti područje Carstva.

Tijekom Itzcoatlove vladavine, Tenochtitlán je ostvario tripatitni savez s rivalskim gradovima Texcoco i Tlacopan, nakon čega su 1428. godine zajedno osvojili Atzcapotzalco.[1] Godine 1440. Montezuma je izabran za nasljednika i novoga vladara, nakon čega je poveo vojnu ekspediciju protiv grada Chalco, kojeg je osvojio i proširio astečki teritorij. Pod njegovom vlašću, Carstvo se proširilo izvan meksičke doline i obuhvatilo znatan dio današnjeg središnjeg Meksika. Za vrijeme vojnih kampanja, pokorio meksičke starosjedilačke narode Huasteka i Totonaka.[2]

Montezuma je uveo novost u vladanju, tako što je izabrao svog brata Tlacaeleltzina za glavnog savjetnika, gotovo suvladara s naslovom cihuacoatl, koji je u ime vladara organizirao vojne pohode, sudio i zamjenjivao vladara u odsutnosti.[3]

Godine 1455. dovršio je izgradnju velikog hrama posvećenog bogu Huitzilopochtliju u kojem su ubijene ljudske žrtve, nakon pobjede nad Huastecima. Svake godine žrtvovalo bi se oko 20.000 zarobljenika raznim astečkim bogovima.[4] Stabilnost Carstva osigurao je ravnomjernom raspodjelom ratnog plijena, na način da je Tlacopan dobivao 1/5 prihoda, a ostatak se raspoređivao između Tenochtitlána i Texcoca.

Montezuma II. umro je oko 1468. godine, a naslijedio ga je njegov nećak Axayacatl, unuk astečkog cara Itzcoatla.

Bilješke[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Prethodnik
Itzcoatl
Astečki car (tlatoani Tenochtitlana)
1440. - 1468.
Nasljednik
Axayacatl


Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Montezuma I. koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.