Morska mjesečina

Izvor: Wikipedija
Morska mjesečina
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Cnidaria
Razred:Scyphozoa
Red:Semaeostomeae
Porodica:Pelagiidae
Rod:Pelagia
Vrsta:P. noctiluca
Dvojno ime
Pelagia noctiluca
(Forsskål, 1775)[1]
Sinonimi
Pelagia perla (Slabber, 1781)
Baze podataka

Morska mjesečina (Pelagia noctiluca), meduza iz porodice Pelagiidae. Na latinskom Pelagia potječe od grč. pélagos: otvoreno more, dok noctiluca dolazi od lat. nox: noć i lat. lux: svjetlo, pa se Pelagia noctiluca može opisati kao morski organizam koji ima sposobnost svijetliti u tami.

Ova vrsta meduze koja nosi mnogo drugih pučkih naziva (npr. pučinska mjesečina) naširoko je distribuirana u svim toplim i umjereno toplim vodama svjetskih oceana uključujući Sredozemno more, Crveno more i Atlantski ocean. Može se pronaći i u Tihom oceanu, a viđena je u toplim vodama nedaleko od Havaja, južne Kalifornije i Meksika, ali i ostalim pacifičkim lokacijama. To je tipična odobalna, pučinska vrsta, premda ponekad može biti nanesena blizu obale, a može biti i naplavljena na plažama u velikom broju. Boja joj se razlikuje širom svijeta, a osim ružičaste ili ružičasto-ljubičaste, ponekad je u nijansama zlatnožute do brončane.

Ima je i u Jadranskom moru, najčešća je meduza na južnom Jadranu i trećinu zapažanja otpada na tu vrstu. Neugodna je za kupače i zna uzrokovati zdravstvene poteškoće. Sve veće zakiseljavanje mora uvelike doprinosi njezinu rasprostranjenju. Ta meduza potiče "cvjetanje mora", a posebno velike mase zabilježene su od 2003. do 2007. godine.

U dotad neviđenu događaju 21. studenoga 2007. godine jato morske mjesečine površine 26 km2 istrijebilo je 100.000 lososa u ribljem uzgajalištu u Sjevernoj Irskoj, uzrokovavši štetu od oko 1 milijun GBP.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pelagia noctiluca (Forsskål, 1775). Preuzeto iz svjetskog registra morskih vrsta.
  2. Billions of jellyfish wipe out salmon farm. MSNBC. 21. studenoga 2007. Pristupljeno 28. siječnja 2010.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Russell, F.S. 1970. The Medusae of the British Isles, Volume 2: Pelagic Scyphozoa, with a supplement to Vol. I. Cambridge University Press
  • R. S. K. Barnes 1998. The Diversity of Living Organisms, Blackwell Science
  • R. S. K. Barnes, P. Calow and P.J.W Olive 1993, The Invertebrates (second edition) Blackwell Science

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Pelagia noctiluca
Wikivrste imaju podatke o taksonu Pelagia noctiluca