Most Salbe

Izvor: Wikipedija
Most i muzej Guggenheim noću
Zračna snimka mosta

Most Salbe,[1] (bask. Salbeko zubiaa, španj. Puente la Salve) poznat i po starom nazivu Most španjolskih prinčeva, most je u općini Bilbao koji prelazi ušće rijeke Bilbao, povezujući okruge Matiko i Gazteleku sa sjevera i okrug Abando u Bilbau i Abandoibarra s juga. Otvoren je 9. siječnja 1972. godine.

Podrijetlo imena[uredi | uredi kôd]

Podrijetlo imena Salbe dolazi od činjenice da je, kada su brodovi trebali stići u luku Bilbao, bazilika Begoña bila prva točka koja se vidjela s ovog mosta, jer su mornari pjevali Salbe Gospi od Begoñe.

Povijest[uredi | uredi kôd]

most i muzej Guggenheim

Otvoren je 9. siječnja 1972., a inženjer je bio Juan Batanero. Zahvaljujući visini od 23,5 metara, brodovi mogu proći ispod njega.

Dizala[uredi | uredi kôd]

U podnožju mosta, gdje se susreću šetalište Campo Volantin i avenija sveučilišta, nalazi se donja stanica dizala. Gornje stajalište nalazi se na samom mostu. Ovim sustavom, opremljenim s dva dizala na sjevernoj strani mosta, upravlja grad Bilbao, preko tvrtke Artxanda Funicular S.A., a koristi ga oko 200 000 ljudi godišnje. Od svibnja 2008. korištenje dizala je besplatno.[2] Kao alternativan način uspona postoje i stube.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Bilbao.eus, Kale-izendegia. www.bilbao.eus (baskijski). Pristupljeno 28. travnja 2024.
  2. 20minutos. 12. ožujka 2008. El ascensor de La Salve será gratuito, y quedan cuatro de pago en las calles. www.20minutos.es - Últimas Noticias (španjolski). Pristupljeno 28. travnja 2024.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Most Salbe