Most gradske vijećnice, Bilbao

Izvor: Wikipedija
most

Most Gradske vijećnice (baskijski: Udaletxeko zubia,[1] španjolski: Puente del Ayuntamiento), prije poznat kao most Begoña (baskijski: Begoñako zubia), pokretni je most na ušću Bilbaa, koji povezuje okruge Gazteleku s desne strane i Abando s lijeve strane.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Krajem 1920-ih, Bilbao se proširio od ušća i izgrađen je most Begoña kako bi povezao središte grada s gradskom vijećnicom Bilbao i nedavno uključenom četvrti Begoña.

Grad je odlučio izgraditi pokretni most kako bi mogli prolaziti trgovački brodovi iz luke. Godine 1926. gradonačelnik Bilbaa, Federico Moyúa, poslao je arhitekta Ricarda Bastidu (1879.-1953.) u Chicago na proučavanje pokretnih mostova. U to su vrijeme bili popularni konzolni mostovi. Bastida je u Chicagu uzeo nadahnuće u mostu Michigan Avenue koji je izgrađen 1920. Kad se vratio doma, Bastida je zadužio inženjere Ignacia Rotaetxea i Joséa Ortiza de Artiñana za izgradnju mosta.

Most koji je spajao ulicu Sendeja i ulicu Buenos Airesu početku se zvao most Begoña. Dizajniran 1929., njegova izgradnja započela je u listopadu 1933., a radove su izvele tvornice Euskalduna i Babcock & Wilcox.

Most je otvoren 12. prosinca 1934., ali je uništen 17. lipnja 1937. tijekom Španjolskog građanskog rata. Frankisti su sagradili privremeni most pomoću teglenica i ubrzo su započeli radove na obnovi mosta. Ponovno je otvoren 1941. kao "Most generala Mola". Godine 1983. most je ponovno dobio svoje izvorno ime. [2]

Godine 2021. most je bio podvrgnut tehničkoj inspekciji Gradskog vijeća Bilbaa, koja je potvrdila strukturalni integritet mosta. [3]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Most gradske vijećnice, Bilbao

Izvori[uredi | uredi kôd]