Mualani

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Plemkinja Mualani je bila vladarica Koʻolaua na Oʻahuu.

Havajska poglavarica Mualani (također Muolani ili jednostavno Mua; lani = "nebo") bila je starohavajska plemkinja, princeza Koʻolaua na otoku Oʻahuu. Bila je kći i nasljednica princeze Hinakaimauliʻawe od Koʻolaua[1] te tako unuka poglavice Kalehenuija.[2][3][4] Otac Mualani je bio čovjek zvan Kahiwakaʻapu (muž Hinakaimauliʻawe).

Princeza Mualani je bila tahićanskog podrijetla kao potomkinja tahićanskog čarobnjaka Mawekea.[5]

Nakon što joj je majka umrla, Mualani ju je naslijedila.

Premda su mnogi havajski vladari imali više supružnika, jedini poznati suprug Mualani, znan iz drevnih pojanja, bio je čovjek imena Kaomealani, koji je poznat i kao Kaʻomea ili Kaomealani I.

Mualani i njezin muž imali su sina i kćer. Sin im je bio Kua-o-Mua ("Kua, sin Mue"), koji je oženio svoju sestru, koja je znana kao Kapua-a-Mua. Njihov je brak smatran svetim.[6] Sin brata i sestre bio je plemić Kawalewaleoku, koji je smatran bogom. Njegov "sveti rang" bio je niau piʻo. Njegova je supruga bila Unaʻula. Unaʻula i Kawalewaleoku su bili roditelji Kaulaulaokalanija, koji je pak bio otac plemkinje Kaimihauoku.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Occasional Papers of the Bernice Pauahi Bishop Museum of Polynesian Ethnology and Natural History. Bishop Museum Press, 1984.
  2. Family of Maweke
  3. Kamakau, Samuel Manaiakalani, Ka Nupepa Kuokoa (novine). 1865., Ka Moolelo O Hawaii Nei. Prevela Mary Kawena Pukui.
  4. Kamakau, Samuel M. Ruling Chiefs of Hawaii, Appendix Genealogies (Kamehameha Schools Press, Honolulu, 1961.).
  5. Māweke, A Voyaging Aliʻi
  6. Family tree of Hinakaimauliawa