Mucubají

Izvor: Wikipedija
Dodaj infookvir "jezero".
(Primjeri uporabe predloška)

Mucubají (špa. Laguna de Mucubají) je ledenjačko jezero u Nacionalnom parku Sierra Nevada, u državi Mérida u Venezueli. Nadmorska visina jezera je 3625–3655 metara. Kotlić Mucubají jedan je od najvećih kotlića[en: kettle lake, bolji prijevod] u dolini i jedna je od glavnih turističkih atrakcija u tom području koje je poznato po svom krajoliku. Godine 2007. Ramsarski popis močvara od međunarodnog značaja prepoznao je važnost jezera Mucubají u regiji.

Podrijetlo[uredi | uredi kôd]

Ledenjačko podrijetlo Lagune Mucubajíja očito je zbog vidljivog otiska koji je ostavila klisura Mucubají prije nekoliko desetaka tisuća godina. Ova je jaruga nastala djelovanjem ledenjaka koji se povlačio, koji je također bio zapečaćen nakupinom nekonsolidiranih glacijalnih krhotina ( morene ) koje je stvorilo jezero.[1] Ova je morena promijenila tok klanca od Rio Chame do Rio Orinoca i do Atlantskog oceana .

Fauna i vegetacija[uredi | uredi kôd]

Kuhalo se nalazi u páramo ekosustavu karakterističnom za visoke planine sjevernih Anda . Vegetacijom dominira espeletia i nekoliko trava, mahovina i bilja. Páramo smeđi, Redonda chiquinquirana, je vrsta leptira koja je trenutno poznata sa samo tri lokaliteta oko Mucubajíja. [2]

Egzotične vrste biljaka i riba unesene su u ukrasne i rekreacijske svrhe. Oko kotlića i nekoliko staza za šetnju posađeni su borovi . Pastrve su donesene iz Europe i Sjeverne Amerike 1937. godine, a sezona ribolova traje od 16. listopada do 30. rujna.

Turizam i pristupne rute[uredi | uredi kôd]

Smješten šezdeset km od grada Mérida, Laguna Mucubají ima pristupni put automobilom koji posjetitelje vodi izravno do kuhala za vodu, gdje mogu parkirati u blizini. U općem području postoji nekoliko malih tvrtki koje nude usluge vodiča, turističke vodiče i karte. Postoji nekoliko opcija za istraživanje područja i posjet drugim slikovitim kotlićima kao što je Laguna Negra, koja je udaljena oko sat i pol hoda ili 40 minuta jahanja od Lagune Mucubají. Turisti idu na ovo putovanje kako bi vidjeli krajolike u ovoj ledenjačkoj dolini .

Za kampiranje je potrebno posebno dopuštenje kako bi se pristupilo višim područjima s drugim jezerima kao što je Laguna Los Patos. Potrebna je i dodatna oprema i obuka. Dozvolu je lako dobiti slijedeći potreban postupak u uredu šumara koji se nalazi na tom području.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Sánchez Dávila, Gabriel. 2016. La Sierra de Santo Domingo: "Biogeographic reconstructions for the Quaternary of a former snowy mountain range" (španjolski). doi:10.13140/RG.2.2.21325.38886/1 journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Viloria, Ángel L.; Ferrer-Paris, José R.; Camacho, Jesús; Costa, Mauro. 2013. [2015] New satyrine butterflies from the Venezuelan Andes (Lepidoptera: Nymphalidae). Anartia. 25: 95–160. doi:10.5281/zenodo.18332

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Mucubají